Bogat, kremast i punog ukusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu, a prepoznatljiv je po velikom udelu "dobrih" masti.
Avokado je od davnina poznato tropsko voće. Potiče iz prašuma Južne i Severne Amerike gde se koristilo u kulinarstvu još pre 8.000 godina. Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali kraljevskim voćem i verovali da neguje telo spolja i iznutra. NJihova zapažanja bila su tačna, isto kao i verovanje u blagodati avokada, što su kasnije potvrdila brojna naučna istraživanja.
Naziv avokado potiče od astečke reči “ahuacatl” koja označava “krokodilovu krušku”. Kultivisani uzgoj avokada započeo je pre 5.000 godina, a u Evropu su ga u 16. veku doneli Španci.
Obilje masnih kiselina
Bogat, kremast i punog ukusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu, a prepoznatljiv je po velikom udelu "dobrih" masti. Sto grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, devet grama ugljenih hidrata i dva grama proteina.
Avokado sadrži oko dvadeset esencijalnih vitamina. Bogat je vlaknima, kalijumom, vitaminima E i B, kao i folnom kiselinom. Ako ga kombinujete s drugim biljnim namirnicama, povećavate hranjivost obroka i apsorpciju vitamina A, D, E, K i karotenoida.
- Avokado je zaista jedno od malih čuda prirode i predlažem da ga jedete nekoliko puta nedeljno - sugeriše Frenk Lipman, autor bestselera NJujork tajmsa.
Slede neke od prednosti česte konzumacije avokada.
Vaš holesterol se poboljšava
Iako je avokado možda na lošem glasu zbog visokog sadržaja kalorija i masti, u pitanju su mahom mononezasićene masti, koje su zdrave u umerenim količinama.
Ove masti podižu nivo "dobrog" HDL holesterola, dok snižavaju "loš" LDL holesterol.
Imate bolje varenje
Pola avokada sadrži nešto manje od pet grama dijetalnih vlakana. Nutricionista Megan Ver ističe da dodavanje avokada u svakodnevnu ishranu može da spreči zatvor i pomogne varenje.
Još jedna prednost ovog voća bogatog vlaknima je ta što daje osećaj sitosti. Dodavanjem kriški avokada u tost, sendviče ili salate, možete da ostanete siti do tri sata.
Koža ima prirodan sjaj
Sjajna koža, bistre oči i zdrava kosa su dodatne prednosti konzumiranja ove neverovatne super namirnice.
To zbog vitamina rastvorljivih u mastima i mononezasićenih masti, napominju stručnjaci. Iako ove prednosti dolaze od konzumiranja avokada, koristan je i kad se koristi lokalno.
Jestivo je i seme
Avokado možete jesti sirov ili ga termički obraditi. Najpoznatije jelo od avokada je meksički sos gvakamole - pire od avokada pomešan sa sokom limete, čilijem, korijanderom, lukom, solju i biberom.
Avokado se odlično uklapa u razne kombinacije salata, može se koristiti kao namaz, dodatak hladnim čorbama ili umacima. S avokadom možete pripremiti i poslastice, poput musa, sorbea i sladoleda ili raznih voćnih salata.
Seme avokada je takođe jestivo i izuzetno hranjivo iako deluje čvrsto i neupotrebljivo. Lako ga možete usitniti pomoću multipraktika i dodati u salate, čorbe i smutije.
(Kurir)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU