Lenja pita od višanja je najpoznatiji domaći kolač koji se pravi najlakše.
Lenja pita se priprema brzo i lako, pa ukoliko nemate baku da vam da recept - probajte ovaj.
Potrebno je:
- 5 jajeta
- 300 g šećera
- 200 g jogurta
- 170 ml ulja
- 270 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400-500 g višanja
- malo prah šećera za posipanje kolača
- vanilin šećer
Pročitajte još: Kolač sa višnjama: Brzi ŠVARCVALD ROLAT za 20 minuta (RECEPT)
Priprema:
Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i nastavite još malo da mutite. Dodajte žumanca, pa ih umešajte polako, špatulom. Ubacute i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinite sa belancima. Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota).
Pročitajte još: Omiljeni engleski slatkiš: Slatki mafini sa šargarepom (RECEPT)
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok lepo ne porumeni. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu, pomešanim sa vanilin šećerom i isecite na kocke.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU