Ne postoji osoba koja ne voli "švarcvald kolač" - čokoladu i višnje!
Švarcvald ukus može da se pravi na hiljadu načina, a pored čuvene torte postoje i recepti za sladoled i kolač. Predlažemo da napravite "švarcvald rolat".
Pročitajte još: Jelo za vrućinu: Vitaminski pirinač daje snagu, a priprema se brzo (RECEPT)
Potrebno je za koru:
- 6 jaja
- 120 g brašna
- 120 g šećera
- prstohvat soli
- pola kesice burbon šećera
- 2 kašike kakao praha
Za fil:
- 150 g oceđenih višanja iz kompota
- 250 ml slatke pavlake
- 250 g maskarpone sira
- 50 g šećera u prahu
- pola kesice burbon šećera
Ukras:
- 30 g rendane čokolade
Belanca i prstohvat soli umutite u čvrst sneg. Posebno umutite žumanca sa šećerom i burbon šećerom, dodajte brašno, kakao i na kraju belanca. Promešajte drvenom kašikom ili mutite lagano mikserom. U pleh stavite pek papir, sipajte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta. Pečenu koru prekrijte vlažnom krpom, okrenite pleh, skinite pek papir, urolajte zajedno sa krpom i ostavite da se ohladi. Višnje dobro ocedite.
Pročitajte još: Omiljeni engleski slatkiš: Slatki mafini sa šargarepom (RECEPT)
Penasto umutite maskarpone sir sa šećerom u prahu i burbon šećerom. Dodajte slatku pavlaku i sve zajedno dobro umutite. Ohlađeni rolat odmotajte i premažite ga s dve trećine fila. Višnje ređajte na početku, odnosno na prvoj uzdužnoj polovini fila, pa sve zajedno urolajte. Rolat premažite ostatkom fila, preko narendajte čokoladu, ukrasite višnjama i stavite u frižider da se dobro ohladi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU