Posni sutlijaš je idealno rešenje kada želite brz i lagan desert, bilo za svakodnevni obrok ili posnu trpezu.

Sastojci:
- 175 g pirinča
- 600 ml biljnog mleka
- 200 ml kokosovog mleka (pola konzerve)
- 3 kašike meda
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- 1 kašičica ekstrakta pomorandže (ili rendana kora pomorandže)
- 1 kašičica cimeta (ili po ukusu)
Priprema:
Sutlijaš, ili pirinač na mleku, jedan je od onih deserata koji u sebi nose toplinu doma i sećanja na detinjstvo. Iako ga često vezujemo za mlečne poslastice, sutlijaš može biti jednako ukusan i u posnoj verziji. Ova jednostavna, a opet bogata poslastica, priprema se od osnovnih sastojaka koje gotovo uvek imamo u kući – pirinča, vode i šećera, uz dodatak cimeta, vanile ili limunove korice za aromu. NJegova kremasta tekstura i blag, nežan ukus čine ga savršenim desertom za dane posta, kada tražimo nešto što će nas zasladiti.
Ovaj kremasti posni pirinač na mleku savršena je poslastica za svaku priliku! Sa bogatim ukusom cimeta i blagom aromom pomorandže, ovaj desert će vas vratiti u detinjstvo – ali u potpuno biljnoj verziji.
U šerpi pomešajte pirinač, biljno mleko i kokosovo mleko. Dodajte med, vanilu, ekstrakt pomorandže i cimet. Stavite šerpu na srednju vatru i uz povremeno mešanje sačekajte da provri.
Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta uz često mešanje, dok pirinač ne omekša i smesa postane kremasta. Po potrebi dodajte još malo biljnog mleka ako želite ređu teksturu. Poslužite toplo ili hladno, posuto dodatnim cimetom, suvim voćem ili džemom po izboru.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO