Dosadio vam je sendvič, a ne jedu vam se ostaci od ručka?
Karfiol u rerni se sprema izuzetno lako, a čitav postupak traje oko 45 minuta. Karfiol je izuzetno zdrava namirnica, a pošto je bogat vlaknima odličan je za ljude koji vode računa šta jedu ili drže dijetu.
Pročitajte još: Nešto POTPUNO drugačije: SARME sa ŠNICLAMA i peršunom (FOTO)
Sastojci:
- karfiol za dve osobe
- parmezan
- buter
- prezle
- 1/2 čaše jogurta
- 1/2 mleka
- 2 jajeta
- 2 kašike pavlake
Priprema:
Karfiol u rerni može da se pripremi na dva načina. U obe varijante se karfiol prvo obari u slanoj vodi, ocedi i osuši. Onda se nožem naprave zarezi i u njih se ubace listići butera.
Pospe se prezlama i stavi u rernu.
Najjednostavniji i najzdraviji način je da se karfiol opere, očisti od lišća i tvrdog korenja i stavi u pleh postavljen paprirom za pečenje. Karfiol se odozgo pospe se sa prezlama, a rerna se prethodno uključi i karfiol se peče dok ne porumeni, dobije zlatnu boju, a to obično traje do 45 minuta. Izvadi se, malo ohladi i jede sa parmezanom.
Zdravija ili ukusnija varijanta? Foto: A. M.
Drugi recept je ukusniji, a podrazumeva da se pre pečenja karfiol prelije umućenim, jogurtom, pavlakom, mlekom i jajima. Ovako zapečen karfiol dobije ukusnu koricu i jede se, takođe, sa parmezanom.
Pročitajte još: TRADICIJA: Zašto u nedelju uveče ne bi probali KROMPIR u ČAKŠIRAMA?
Za karfiol se kaže da je čuvar srca, ali i da štiti od kancera.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU