Znamo da velike količine šećera mogu da izazovu mngoe zdravstvene tegobe.
Istraživanja su pokazala da doprinosi gojaznosti, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i propadanje zuba. Iako se prirodni šećeri nalaze u voću i povrću, oni se smatraju zdravim jer sadrže mnoštvo vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka, što znači da manje utiču na šećer u krvi. Pravi problem su dodani šećeri, poput onih koji se nalaze u visoko prerađenoj hrani poput belog šećera i kukuruznog sirupa, piše bbc.
Načini za smanjenje šećera:
Smanjite šećer koji dodajete toplim napicima
Učinite to postepeno kako biste svojim ukusima dali vremena da se prilagode. Pokušajte da dodate kapljice cimeta kapućinu ili vrućoj čokoladi. Cimet će dodati ukus, a ujedno je i zdrav.
Pročitajte još: KOJA ANTITELA SU BOLJA, iz vakcine ili posle preležanog virusa? Odgovara virusolog
Budite oprezni sa hranom bez šećera
Često sadrže veštačke zaslađivače poput sukraloze, saharina i aspartama.
Uravnotežite unos ugljenih hidrata sa nemasnim proteinima
Uključite hranu kao što su riba, piletina, ćuretina u svoju ishranu. Proteini usporavaju pražnjenje želuca, što pomaže u upravljanju želje za slatkišima.
Brašno
Zamenite beli hleb, pirinač i testenine integralnim verzijama poput ovsa, žitarica i integralnog hleba, smeđeg pirinča i testenina.
Pročitajte još: MAJČINA DUŠICA vekovima je deo tradiconalne medicine: Rešava problem kašlja i pospešuje dobro raspoloženje
Smanjite tečni šećer
Držite se jedne čaše voćnog soka dnevno.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU