Тушт се лаго узгаја, и веома је корисна биљка.
Тушт је веома издржљива биљка коју можете видети скоро свуда – у баштама, двориштима, или пак уз улице и тротоаре. С обзиром да се сматра коровом, многи је чупају, јер нарушава изглед баште и бетонских површина.
Међутим, мало ко зна да је тушт заправо користан коров јер је и те како лековит.
Прочитајте још: "Девојачка срећа": Зашто спатифилум треба поклонити неудатој девојци?
Тушт је једногодишња биљка која води порекло из Азије, али је распрострањен и по свету где влада топла клима.
У зависности од крајева, код нас се назива још и тушањ, тушњак, тушац или портулак.
Зашто је тушт здрав?
Тушт се због својих лековитих својстава користи у народној медицини, али и у гастрономији.
Садржи већу количину омега-3 масне киселине, витамине А, Ц, и Е, висок ниво каротена и антиоксиданата, као и много минерала попут магнезијума, калцијума, калијума, цинка и гвожђа, па је због свега наведеног користан за кожу, крв, уринарни и дигестивни систем.
Тушт такође садржи највише здравих масних киселина у односу на све постојеће лиснато зелено поврће, попут спанаћа, које свакодневно једемо.
Известан број медицинских студија показао је ефикасност тушта у смањењу нивоа холестерола у крви.
Фото: Пиксабеј
Како изгледа тушт?
Тушт има меснате зелене листове, црвену стабљику и жуте цветове, који могу бити појединачни или груписани у два-три цвета.
Његово стабло може да достигне висину између 15 и 30 цм. Брзо се шири по површини земљишта, и на тај начин потискује друге биљке, те се због тога сматра коровом.
Фото: Пиксабеј
Тушт у гастронимији и медицини
Тушт се у гастрономији најчешће употребљава свеж за припрему песто сосева, разних салата, смутија или других прилога уз јело. Може да се суши и козервира за употребу током зиме.
У народној медицини тушт се користи за побољшање имунитета и циркулације, за јачање срца, као и за снижавање нивоа холестерола у крви.
Такође, тушт може помоћи и код зарастања рана, спречавања главобоље и мигрене. Јача кости, потпомаже развоју деце, а делотворан је и код проблема са штитном жлездом.
Фото: Пиксабеј
Како се узгаја тушт?
Тушт је веома отпорна и захвална биљка, која може да расте под разним околностима. Највише му одговарају добро осунчана места са земљиштем у којем ће бити добра дренажа.
Одлично ће напредовати и током врелих летњих дана, а преживеће и сушу. Не захтева претерану негу након садње. Довољно је само повремено заливање, и редовно резање прецветалих делова.
Прочитајте још: СТРЕЛИЦИЈА или "РАЈСКА ПТИЦА": Један од најлепших цветова на свету
Идеалан период за садњу тушта је пролеће. Након четири до шест недеља достићи ће своју зрелост, а први цветови појавиће се већ у јулу, и цветаће до септембра.
Имајући на уму да се тушт често може наћи и поред пута, саветује се да такву биљку не пресађујете у кућну башту, јер је корен највероватније контаминиран издувним гасовима.
Стога се препорукује да се семе тушта купи у семенарници или пољоприведној апотеци.
Због своје природе, тушт је веома јак и издржљив "конкурент" - лако се размножава и потискује друге биљне врсте, тако да га не треба садити поред украсног цвећа.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ