Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У овом узрарсту деца најтеже подносе развод родитеља, а само у једном нема значајнијег утицаја

Психолози су дали свој став о утицају развода на децу

1727169573_shutterstock_609100724-2-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Развод је тежак и тужан, како за родитеље који се разводе, тако и за децу, на коју растава родитеља утиче, ма колико да се цивилизовано разиђу. Без обзира на то колико дете има година, развод родитеља има утицаја на њега – чак и када је у питању одрастао, млад човек.

Ипак, судећи према речима дечјег психолога Скота Керола, начин на који деца реагују на развод и те како има везе са њиховим узрастом у том тренутку. Он тврди да развод има најмање утицаја на дете ако се родитељи раздвоје када је оно беба.

- Вероватно једини узраст када развод нема значајнијег утицаја на дете је када је оно млађе од две године. Чак и двогодишње дете има памћење, тако да је увек свесно промене на емоционалном, више него на когнитивном нивоу. Ствар је у томе да особа са којом има блиску емоциналну везу није ту - објаснио је психолог Керол за фатхер.лy.

Најтежи узраст за развод

После треће године, каже Керол, потенцијал да развод остави емоционалне трауме на дете доживљава врхунац у узрасту од 11 година.

До тог узраста, објашњава он, деца су имала неколико година да разумеју значај везе својих родитеља. Довољно су стари да су развили дубоке, блиске везе са оба родитеља и да се осећају као породица.

Али истовремено, истиче Керол, због мањка самосталности и дубоке егоцентричности, они могу да интернализују растурање породице.

- Развод сам по себи није најтежи део. Најтежи део је конфликт - објашњава Керол, доајући да то постаје нарочито штетно ако се дешава пред децом. Још је горе, наглашава, када родитељи комуницирају преко детета или пред њим "блате" бившег партнера.

У најекстремнијим случајевима, Керол додаје, развод чак може да буде и боља опција. "Ако је међу родитељима било доста свађа, онда развод може да донесе неку врсту олакшања".

Родитељи морају да раде заједно

Дечји психолог објашнајва да је најгора ствар која се дешава после развода то да родитељи престану да буду ту за дете.

- Ако желите да видите депресивно дете, погледајте шта се деси када се родитељи не појави после развода - истиче Керол, додајући да је природно да се дете пита шта није у реду са њим и зашто га одсутни родитељ не воли.

Иако развод сигурно не пада лако деци, психолог наглашава да су малишани доста отпорни, посебно ако су пре тога били ментално здрави. Можда ће им требати око годину дана да "прежале" развод родитеља и прилагоде се, али је чињеница да се већина деце прилагоди новим околностима.

Свакако, може да помогне ако родитељи раде заједно на томе да конфликте везане за родитељство не решавају пред дететом. Родитељи морају да разумеју да што боље комуницирају једно са другим, то ће детету бити боље, истиче психолог и поручује:

- Научите да радите заједно. Родитељи сте – морате да радите заједно.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas