Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 НАЈЧЕШЋИХ РАЗЛОГА ЗБОГ КОЈИХ СЕ БРАКОВИ РАСПАДАЈУ: Стручњаци за брачно саветовање открили када бајка постаје пакао

Брак нимало није једноставна заједница, а многи то схвате тек када се растану од партнера.

1723986563_1369147_raskid-shutterstock_ff.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У бајкама обично редослед догађаја иде овако: упознате се, заљубите се, верите се, планирате венчање, венчате се, идете на медени месец, нађете кућу и живите срећно до краја живота. Али живот није бајка, а љубав и брак захтевају свест о томе да свакодневне ствари утичу на квалитет везе двоје људи и да неке суптилне ствари могу да га униште. Стручњаци за брачно саветовање најчешће виде ових 5 разарача веза:

1. Намерна некомпетентност и неодговорност

Намерна некомпетентност односи се на намерно или стратешко показивање неспособности или неадекватности појединца како би избегао одговорност и обавезе или изманипулисао другог да преузме и уради његове задатке. То понашање обично резултира тиме да се сви кућни и емотивни послови сваљују на једног партнера, показала је студија из 2005. године. Компетентни партнер на крају сноси већину одговорности, а то доводи до фрустрације, изгарања и озлојеђености. Такође, намерна некомпетентност може се тумачити као недостатак поштовања према времену и труду партнера. То сигнализира да један партнер не цени доприносе другог или заједничке циљеве.

2. Партнери говоре различите језике љубави

Разлике у језицима љубави партнера могу полако и суптилно да промене емоционалну динамику у браку. То може бити једноставно као да један партнер треба да чује „волим те“ или „поносан сам на тебе“, а да други никада не изговори те речи наглас. Или се појављује у њиховим интимним животима када се потребе и жеље једног партнера сукобе с потребама и жељама другог. Постепено, те разлике стварају незадовољство и огорченост на једној или обе стране и на крају доводе до емоционалног отуђења.

3. Презаузети су једно за друго

Када партнери постану много заузети, почињу да живе паралелним животима и више не издвајају време за мале магичне заједничке тренутаке без деце. На дуже стазе, то може да разори брак.

4. Када фамилијарност постане презир

Студија "Јоурнал оф Персоналитy анд Социал Псицхологy" показује да је убица број један у браку презир према познатом, однос према супружнику с презиром и дистанцирање. Презир се често дешава из хиљаду малих резова у браку, питања која се никада не решавају и доводе до суптилне љутње која води до презира.

5. Недостатак уважавања

Наши љубавни односи су замишљени са особом с којом се осећамо највише обожавано, најцењеније и схваћено. Али, пошто су то и места на којима смо и најотовренији и најпознатији, лако заборављамо да се опходимо једни према другима са оном врстом пажње коју љубавна веза захтева.

Када допустимо да фамилијарност надвлада посебност, можемо бити рањиви и осећати се нецењеним, невољеним или невидљивим. Толико бракова се завршава зато што су људи изгубили осећај свете повезаности и уместо тога осећају бол зато што су недовољно цењени, занемарени и несхваћени. Најбољи начин да избегнемо ове замке јесте да се посветимо томе да одвојимо време да изразимо обожавање, захвалност и одушевљење, и да нашим драгима понудимо посвећену пажњу и радозналост о томе шта тренутно доживљавају у животу.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas