Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 ФАЗА ПРОПАДАЊА БРАКОВА: Ово су карактеристике сваке од њих

Када је реч о самом крају брака, научници имају нешто другачије мишљење: већина развода пролази кроз 5 истих стадијума, које прате врло специфичне ситуације.

1729419544_eb28ba4dfcb8c7b47e532016eb208f80918987ae.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Посматрајући бракове који се распадају, тражили смо заједничке шаблоне. Оно што смо уочили јесте да се обично одлука о томе да се брачна заједница оконча доноси интерно, односно у глави једног од партнера, и да се мисао о томе не износи наглас све док одлука потпуно не сазри, кажу социолози на основу свог искуства из праксе. Кроз одређени временски период, онај који је одлучио да је заједници дошао крај, пролази кроз 5 фаза.

Фаза 1: Илузијама је дошао крај

Прва фаза је фаза у којој се скидају "ружичасте наочаре" и у којој долази до освешћивања чињенице да у браку више нема ни среће ни задовољства. У овом тренутку онај који је помислио да би можда ипак боље било развести се заузима став "стојим и гледам". Другим речима, он (или она) схвата да су се многе ствари промениле и пушта да време покаже да ли је развод заиста једина или боља опција, објашњава Беки Ветстон, породични терапеут са више од 20 година искуства у брачном саветовању.

Фаза 2: Почиње ерозија

Друга фаза је фаза ерозије и у њој један од партнера схвата да онај осећај да среће више нема није само тренутан, већ да има трајни карактер. Али, без обзира на то, још увек се не предузимају драстичне мере. "Саркастични коментари, замерке, надобудан став и превртање очима су присутни у комуникацији, али се они манифестују само у четири ока, не и пред другима", наводи Ветстон. Однос постепено почиње да се квари, али се и даље држи на стакленим ногама, некада због деце, некада из финансијских разлога, а некада из стрепње шта ће помислити окружење или чланови породице.

Фаза 3: Почиње постепено отцепљивање

У трећој фази један од партнера почиње постепено да се отцепљује, емотивно и физички, упоредо тражећи нешто чиме ће окупирати пажњу и што ће му помоћи да лакше преброди разилажење. "Неки почну да се баве неким новим хобијем, неки крену да тренирају не би ли избацили из себе негативну енергију, а неки чак и да се упознају са другим људима и упуштају у сексуалне афере" додаје Ветстон. И даље нема ни речи о томе да се оконча брак, али се токсичне емоције сада већ осећају у ваздуху и не скривају ни пред пријатељима или члановима породице, како је то био случај у другој фази.

Фаза 4: Дошао је тај дан

Ситуација постаје све мање подношљива, а толеранција партнера који је помишљао о разводу сада је на минимуму. То је дан када чак и најмања ситница може да изазове буру емоција и да јасноћу у погледу брака, односно да боље бити неће. "У овом тренутку партнер се потпуно емотивно удаљава и окреће леђа односу у коме је. Чак неће више ни да сарађује и да се прави да је све у реду и да је срећан", објаснила је стручњак. Надаље ће се десити један од два сценарија - или ће се коначно покренути тема развода, или ће се једноставно комплетно удаљити и наставити тако.

Фаза 5: Крај је неминован

Када наступи пета фаза, емотивни однос више не може да се поправи - ни разговори, ни тражење компромиса, сматрају стручњаци, а преноси Хафингтон Пост. У овом моменту више нема ништа што је недоречено, осећања иницијатора развода су кристално јасна, а сам развод готово неминован. Наравно, увек постоји она минимална шанса да се партнери након растанка поново помире, када се несугласице смире, а бура емоција утиша.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas