Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта дете до 3. године треба да зна да говори? Ево кад треба да потражите савет стручњака

Код детета узраста од две го три године се говор још увек веома активно развија, а малишан може да учи нове речи чак и свакодневно. Оно што је заједничко деци овог узраста је да разумеју много више речи него што их користе.

1727704214_shutterstock_390805201.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако је развој заиста индивидуалан и не постоји једно правило које се примењује на све малишане, у овом узрасту можете да очекујете да дете користи доста именица – на пример, беба, друг, кола...

Такође, уобичајено је да дете користи и друге врсте речи, попут:

  • Глагола – на пример, игра, иде, да или дај
  • Придева – на пример, мокро, хладно, мекано
  • Заменица – на пример, ја, ти
  • Предлога – на пример, у, на, испод

У узрасту од две до три године, може се очекивати и да дете користи речи попут "више" и "највише", као и да поставља питања користећи – ко, шта, где.

До треће године би дете требало и да разуме разлику између "моје" и "твоје", пише раисингцхилдрен.нет.ау.

Реченице и граматика

Око друге године живота, дете почиње да користи фразе од две-три речи – на пример, црвена јабука или ја идем. До треће године би требало да склапају реченице од три или више речи – и ја идем, мама уђе у кола и слично.

Такође, реченице ће почети да добијају правилнију структуру и да буду граматички исправније. На пример, уместо "ја иде", дете ће почети да говори "ја идем". Осим тога, почеће да говори у прошлом времену – на пример, ишао сам, трчао сам, али и да користи множину – маце, куце...

Наравно, сасвим је нормално да дете у том узрасту још увек прави грешке, те да не зна увек када треба да користи множину и прошло време.

Изговор

До треће године би дете требало да уме да изговори већину гласова, мада се изговор речи и даље мало разликује у односу на то како говоре одрасли. У зависности од места где се одређени глас налази у речи, дете га може заменити неким који му је лакше да изговори – на пример, т замени гласом ф и слично.

Дете овог узраста може да разговара са вама о томе шта се десило током дана, а уз вашу помоћ може да исприча једноставну причу. На пример, дете може да каже "био сам продавницу" или нешто слично, а када га питате шта је радио у продавници, да одговори: "Купио хлеб".

Није неуобичајено ни да дете у овом узрасту говори о људима и стварима који нису у том тренутку присутни – бака у продавници или "моја лопта на дрво".

Када треба да потражите помоћ стручњака

Ако приметите неке од следећих знакова или сте забринути за развој говора свог детета, или ако је дете престало да користи неку језичку вештину коју је раније користило, добро је да се обратите стручњаку.

Затражите савет стручњака ако дете од две године:

  • Не спаја две или више речи заједно – на пример, жута кућа, ја иде(м)
  • Не може да прати једноставне инструкције – на пример, подигни своју капу
  • Не понавља речи за вама

Затражите савет стручњака ако дете од три године:

  • Не спаја по три речи у реченице
  • Не разуме инструкције од два корака – на пример, узми своје патике и стави их у кутију
  • Често га је тешко разумети када разговара са вама, другарима или другим члановима породице

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas