За бебине кашице најважније је да буду богате хранљивим састојцима и без шец́ера, а уље је један од значајних извора хранљивих материја. Ево како и које маслиново уље је најбоље да дате беби
Свако ко започне са кашицама има бројна питања пупт када у коју храну сме да уведе. На ово се убрзо надовезју питања о месу, уљима, заслађивачима и житарицама.
Органско уље, девичанско или рафинисано?
Уља имају многе називе и ознаке које нас могу збунити и често нису ни јасна. Природна или такозвана хладно цеђена уља су механички хладно цеђена из плодова, орашастих плодова или семена. Ни уље ни воц́е се не загревају, што уље чини посебно квалитетним. Све вредне супстанце се чувају и апсорбују када се уље конзумира. Хладно цеђена уља такође имају много интензивнији укус. Рафинисана уља су прерађена уља, она су загрејана да би била стабилније. Уља се често могу загрејати на високим температурама, чиме губездраве и вредне састојке. Иако не штете беби, не пружају никакве здравствене користи и не обезбеђују јој есенцијалне масне киселине. Уља органског порекла доступна су и у девичанском и у рафинисаном облику, органско уље не садржи трагове пестицида.
Зашто уље у храни за бебе?
Уља обезбеђују беби виталне омега-3 и омега-6 масне киселине. Нарочито биљне масти, односно уља, обезбеђују нам есенцијалне полинезасиц́ене масне киселине. Ово нам омогуц́ава да апсорбујемо витамине Е и К, као и секундарне биљне супстанце, јер су оне растворљиве у мастима у телу. За разлику од засиц́ених масних киселина, оне су веома добре за срце и циркулацију. Масне киселине играју важну улогу у структури ц́елијских мембрана и метаболизму масти. Они су такође почетни материјал за ткивне хормоне и витални су за регенерацију ц́елија. Имуни систем бебе такође зависи од уља и масти.
Маслиново уље није обавезно у свакој каши, али ако желите да да је оплемените уљем, најбоље је са њиме. Оно садржи много незасиц́ених масних киселина и витамина Е што га чоини тако здравим. Предност маслиновог уља је у томе што се може загрејати и на око 180 степени. Стога се може универзално користити у кухињи. Међутим, то не значи да је погодно за кување и пржење, Поред маслиновог уља изузетно здраво је уље од уљане репице, с тим што за разлику од маслиновог има блажу арому.
Када је каша у питању, упутство за примену је прилично једноставно,, једноставно умешајте пар капи уља, на пример, воц́е и поврц́е кувано на пари можете покапати са мало уља.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ