Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта сваки власник пса треба да зна током празника? Знакови на које обавезно треба да обрате пажњу

С обзиром на све празничне радости, неким псима може бити тешко да се носе са узбуђењем

1703685183_shutterstock_2255412203.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Власници паса су у гужви током овог посебног празника, што може изазвати стрес код њихових љубимаца и чак довести до угриза.

Агенција за смештај паса Канин Котаџес је са стручњаком за клиничко понашање животиња из Чешира, Рајчел Родригез, за Дејли мејл дала стручне савете о понашању према псу за време празника. Од стварања сигурног окружења, постављања ограда, па чак и суздржавања од храњења посластицама током вечере, стручњак даје корисне савете за очување мира у вашем дому овог Божића.

"Било да славите своју прву празничну сезону са вољеним псом или уживате у десетој, ми разумемо потенцијалне изазове које Божић може донети вашем четвороножном пријатељу. Празнична светла, појачани звуци, гомила људи и промене у њиховој рутини могу бити стресни за сваког пса, посебно за оне који су склони реактивности.Током већег дела године, брига о потребама вашег пса је једноставан задатак. Међутим, када стигне празнична сезона обиље активности може створити нелагоду и за вас и за вашег четвороножног пријатеља", рекла је Рајчел.

Ево четири савета који ће вам помоћи да ви и ваш пас проведете најмирнији и најпријатнији Божић.

1. Обратите пажњу на ране знакове упозорења

Пси имају тенденцију да показују суптилне знакове нелагодности као што су подвлачење репа, повлачење ушију уназад, зевање и облизивање, пише Дејли Мејл.

"Ако се ови суптилни знаци пропусте или игноришу, ваш пас може драстичније да покаже да му је непријатно тако што ће почети да лаје, или насрће на објекат за који мисли да му је претања", рекла је Рајчел.

"За време Божића можете видети да се ваш пас скрива испод столице или стола и морате да знате да је то знак да тражи простор само за себе. Немојте да их дирате већ их пустите да се понашају у складу са својим жељама, ипак они знају шта им највише прија", додала је.

2. Савет за смиривање вашег љубимца

Док јурцате око гостију и припремате божићну вечеру, лако је изгубити живце, а исто важи и за вашег пса. Иако вас његово лајање може иритирати, немојте да изговорите "лош пас", јер ће се још више уплашити.

- Размислите о коришћењу физичких баријера попут заштитних врата за бебе и кавеза како бисте спречили свог пса да донесе "лошу одлуку", а на тај начин ћете и да га заштитите - рекла је Рајчел.

Додала је да се ово не користи као казна, већ као средство за смањење ризика и спречавање лоших ситуација. Такође можете покушати да псу понудите награду.

3. Стварање сигурног окружења

Сетите се да ваш вољени пас ваш дом види као сигурно уточиште, али све то може постати напето када празници почну. Редовно проверавајте свог љубимца и пратите његово понашање.

- Многи пси би имали користи од паузе од празничне гужве и безбедног, мирног места на које могу да се повуку. Ако ваш пас пати од анксиозности због раздвајања, можда би било добро да га ви или неки члан породице одведете у кратку шетњу како би се опустио - каже стручњак.

Као бонус савет, предложила је да поделите дневну количину хране вашем псу на више мањих оброка и да користите висококвалитетне посластице попут пилетине, кобасица или сира како бисте их умирили када ситуација постане напета.

Постављање граница како бисте спречили уједе

- Ако је ваш пас нервозан, људи често желе да дају гостима посластице како би нахранили пса. Међутим, ваш пас може бити фокусиран на храну и узети је грубо. Ово може довести до проблема, јер ће ваш пас схватити да је, након што је храна нестала, поново лицем у лице са страшном ствари - странцем. Ово може натерати вашег пса да паничи, режи и чак угризе особу - каже стручњак.

Такође саветује да не храните пса из руке, већ да посетиоци бацају посластице на под и благо их одгурају ногом како би створили простор.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas