Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пси ова понашања људи не подносе: Стручњаци откривају шта треба да избегавамо

Пси су најбољи човеков пријатељи и мало је бића на свету који умеју да пруже толико љубави и радости, али бити власник пса подразумева бројне обавезе и изазове и стално учење.

1724161198_shutterstock_2320067815.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нема два иста пса - сваки има специфичне склоности, страхове и оно што га одбија или привлачи, баш као што је то случај са човеком. Као његов власник, требало би да научите шта је оно што ваш пас преферира, а шта не може да поднесе, како бисте допринели његовој благодати и добром животу.

Стручњаци за псеће понашање и ветеринари наводе да постоје неколико ствари које већина паса мрзи, а човек их упорно ради. Наравно, можда се ваш пас не уклапа у већину, али хајде да видимо којих су то седам ствари које пси не подносе, а људи изнова и изнова понављају.

1. Грлите их

Иако и даље постоје дебате о томе да ли пси мрзе да се грле или не, консензус је да они то у најмању руку вероватно не воли. Када их грлите, што је понашање које пси природно не раде једни са другима, они исказују знаке стреса као што су напетост, причвршћавање ушију уз главу или покушаји да се удаљи од вас.

2. Терате их на дружење

Иако су пси друштвене животиње по природи, то не значи да желе да буду такви све време. Неки пси могу чак и да развију фобију од других паса, деце или непознатих људи са неком специфичном карактеристиком, што може да доведе до опасних ситуација. А пријатељски настројен пас неће нужно бити такав према свима псима. Они су и даље територијални и баш као и ми, сусрећу људе и псе са којима једноставно не могу да се повежу.

Ако приметите да је ваш пас агресиван према другом псу у парку или током шетње, немојте их терати да се играју, очекујући да ће "кликнути", Такође, немојте инсистирати да се мази са људима са којима то не жели.

3. Пожурујуте их током шетње и не дозвољавате им да њушкају

Понекад журимо и шетња од сат, два није опција. Али за добробит вашег пса, важно је да му поклоните време. Не само да су им неопходне свакодневна вежба и рутина, већ је потребно да има времена да проњушка сваки ћошак који пожели. Чуло мириса код паса је екстремно појачано и један је од главних начина на који добијају информације о спољашњем свету. Колико год то вама било досадно, заустављање да помирише траву или дрво је заправо аутоматско понашање код паса, и лоша је идеја да покушавате то да спречите.

4. Излажете их гласном окружењу

Пси могу да развију страхове или трауме због прошлих догађаја или могу једноставно да се роде са њима. Један од најчешћих страхова код паса јесу гласни звукови као што су на пример грмљавина, ватромет, петарде или било који други гласан, непознат звук. Наравно, не можете да контролишете када ће доћи до грмљавине, али можете избегавати да водите псе на месте где ће бити окружени гласним, непријатним звуковима, или да их сами не стварате.

5. У кући се осећају снажни мириси

Пси имају невероватан њух, што значи да ће им многи мириси које ми једва примећујемо бити веома јаки. Парфеми, производи за чишћење на бази амонијака, сирће, цитруси и чили паприка су међу мирисима које пси не подносе.

6. Не играте се довољно са њима

Студија коју је спровела Емили Блеквел, научница која изучава псеће понашање, показала је да је мања вероватноћа да ће пси који се у довољној мери играју са својим власницима имати проблеме у понашању понашању попут скакања на људе, агресивности и знакова анксиозности.

7. Остављате их саме на дужи временски период

Вец́ина нас би волела да проведе цео дан код куц́е грлец́и своје љубимце. Нажалост, због посла и приватних обавеза често смо приморани да их остављамо саме. Иако је то потпуно разумљиво и у реду је пса оставити самог, али имајте на уму да када то ураде на дужи временски период то може довести до проблема у понашању код њих. Пси не би требало да буду сами дуже од осам сати на дан.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas