Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 знакова да је ваш пас депресиван: Обратите пажњу на следеће облике понашања

Ветеринарски експерти указују да се депресија може развити и код самих животиња. Како то приметити и помоћи вашем псу на најбољи начин да је се реши?

1719068269_shutterstock_2167272047.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мало енергије

Као што је случај и код људи, депресија код паса је изазвана променама у нивоу серотонина. Ово се манифестује у виду летаргије коју ми можемо схватити као лењост. Ако ваш пас напрасно од љубимца који воли да се шета постане “лењ” и неће да хвата лоптице и трчи генерално – можда је депресиван.

Промена у исхрани

Пси обожавају време за храњење, па ако приметите да не једе као пре, да оставља доста хране у чинији или да га нова “тура” ни мало не занима, онда је могуће да пати од депресије.

Промена у спавању

Да поновимо, летаргија која се јавља у виду дремања 24/7 је знак да подигнете узбуну. Уколико пас не жели да устане уопште из кревета или се развлачи уместо да се игра (а иначе то није радио) онда заиста нешто није у реду. Такође, ако нема физичких повреда које га онемогућавају да устане, онда је сигурно реч о депресији.

Анксиозно или опсесивно понашање

И док су неке расе више анксиозне од других, било који пас који се опсесивно понаша показује у ствари знак депресјие. Грицкање или лизање шапе или нокта указују на то да је пас нервозан и да се не осећа лепо. Ако вас пас не поздрави када уђете удом, као иначе, онда нешто дефинитивно није у реду.

Агресија

Агресија је најређи симптом депресивних паса, али се ипак може догодити. Депрсија и анксиозност често иду руку под руку, а ако пас дозволи да га анксиозност у потпуности обузме, то може резултовати страшним и безобразним понашањем. Са друге стране, овакво понашање може бити изазвано игнорисањем пса.

(Женски магазин)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas