Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто је важно да ХОДАМО НАКОН ЈЕЛА? Истраживања дала велике резултате

Да ли након оброка седите или сте активни?

1721556728_shutterstock_2154544665.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Не морате да идете далеко или веома брзо да бисте имали користи од ходања после оброка.

Када треба ходати након оброка?

Док стручњаци имају помешана мишљења о томе колико брзо треба ходати након оброка, они се углавном слажу да је добро кренути што пре – идеално у року од пола сата након јела, пише Еверyдаy Хеалтх.

- Све док се осец́ате пријатно да ходате одмах након што завршите са јелом, то је добар тренутак - каже Шери Колберг, професор емерита науке о вежбању на Универзитету Олд Доминион у Норфолку, Вирџинија. Истраживања су открила значајна побољшања шец́ера у крви и других такозваних кардиометаболичких фактора ризика када су људи ходали уместо да стоје мирно или седе после јела.

Колико дуго треба да ходате после јела?

Не постоје строга правила о томе колико дуго треба да ходате. Могуц́е је имати користи чак и од кратке, лагане шетње. Здравствена побољшања су примец́ена чак и када се хода спорим темпом од само два до пет минута.

- Не постоји растојање или број корака који треба да пређете да бисте осетили предности ходања након јела - каже Хедер Виола, доцент интерне медицине на Медицинском факултету Икан на планини Синаи у Њујорку.

- Идеална дужина хода једне особе може се разликовати код друге. Ако тек почињете са новом рутином ходања, циљајте на 10 минута. Када почнете да се осец́ате добро након увођења ове рутине, постепено повец́авајте трајање својих шетњи. Оно што је важније је да стекнете свакодневну навику.

Шетња након јела је добра за шец́ер у крви

Истраживања су показала да је ходање након оброка добро за контролу нивоа шец́ера у крви. Мали експеримент урађен пре више од деценије упоредио је како ходање пре и после оброка утиче на шец́ер у крви код људи са дијабетесом типа 2 - и открио је да је очигледно боље ходати након јела. У скорије време, мета-анализа осам студија које су испитивале предности ходања пре и после оброка такође је открила јасну предност. И здрави учесници и појединци са симптомима дијабетеса типа 2 имали су бољу контролу шец́ера у крви када су ходали након јела, и приметили су мали или икакви утицај на шец́ер у крви од ходања пре оброка. Зашто? Ходање захтева да ваши мишиц́и раде јаче него у мировању, а мишиц́и сагоревају глукозу или шец́ере као гориво за овај посао, пише Еверyдаy Хеалтх.

Шетња након јела може помоц́и у губитку тежине

Ходање можда није први тренинг који вам пада на памет када вам је циљ губитак тежине. Истина је да провођење времена обављајуц́и интензивније аеробне активности може сагорети више калорија него у опуштеној шетњи по комшилуку, Али користи за мршављење од ходања и даље постоје - чак и ако га поделите на крац́е, чешц́е шетње. Истраживање које је упоређивало предности једне дневне шетње од 50 минута са две шетње од 25 минута сваког дана показало је да су људи изгубили више тежине са две кратке шетње него са једном дугом. Део предности вишеструких дневних шетњи је што овај приступ често замењује време које људи иначе проводе седец́и након јела  шетњом после оброка.

БОНУС ВИДЕО


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas