Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је боље пити ЗЕЛЕНИ ИЛИ ЦРНИ ЧАЈ?: Откријте који вам више одговара и када их никако не треба пити

Доносимо вам све одговоре на ваша питања о томе који су бенефити црног и зеленог чаја, који је бољи за вас, и када и како их је најбоље конзумирати.

1726832411_shutterstock_2461248267.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Зелени чај је добро познат по бројним доказаним здравственим предностима, укључујући заштиту од упала, подршку варењу и снижавање крвног притиска – да споменемо само неке. Али, шта је са црним чајем? Да ли и он има сличне доказано корисне ефекте? И, ако има, које су разлике између ова два основна напитка?

Укратко, и црни и зелени чај пружају сличне здравствене предности – оба се добијају од листова исте биљке и доказано побољшавају здравље срца и функције мозга. Дакле, избор између њих зависи углавном од ваших укуса и толеранције на кофеин.

Зелени чај је мање оксидован, има благи земљано-травнати укус и обично садржи мање кофеина; док је црни чај више оксидован, има дубљи, танински укус и обично садржи мало више кофеина.

Ипак, постоје неке разлике у здравственим предностима које пружају ови чајеви. На пример, зелени чај може бити бољи за смањење отицања и задржавања течности јер је блажи за црева. "Црни чај може имати адстригентно дејство на нивоу црева, изазивајући затвор или повећану иритабилност колона," објашњава нутриционистички тим велнес компаније Марта Маси, преноси амерички "Вог".

Прочитајте даље како бисте сазнали више о сличностима и разликама између зеленог и црног чаја и да утврдите који је најбољи за вас.

Здравствене предности црног и зеленог чаја

И црни и зелени чај садрже кофеин, који стимулише нервни систем и подстиче ослобађање хормона среће попут допамина и серотонина. Иако кофеин понекад има лошу репутацију, доказано је да побољшава будност, расположење, памћење и брзину реакције.

Можда сте приметили да, упркос садржају кофеина, испијање црног и зеленог чаја не изазива исти осећај нервозе као кафа. То је зато што чај садржи Л-теанин, аминокиселину за коју се верује да уравнотежује узбуђење изазвано кофеином, док истовремено подстиче хормоне среће серотонин и допамин, што побољшава осећај благостања и смирености.

Поред Л-теанина, и зелени и црни чај садрже снажне антиоксиданте познате као флавоноиди, који су врста полифенола. Ови флавоноиди, који штите срце, доказано смањују лош холестерол, снижавају крвни притисак и смањују формирање плака у крвним судовима.

Предности зеленог чаја

Пошто зелени чај пролази кроз краћи процес оксидације од црног чаја, садржи више посебне врсте антиоксиданса полифенола познате као епигалокатехин-3-галат (ЕГЦГ). Овај краћи процес оксидације је такође оно што зелени чај чини "зеленим" – његови листови су мање изложени кисеонику и стога не постају црни, чувајући одређене биљне састојке.

Високи нивои ЕГЦГ-а у зеленом чају разлог су зашто је широко хваљен као здравствени тоник: доказано је да ЕГЦГ инхибира раст ћелија рака, смањује ризик од Алцхајмерове болести, побољшава издржљивост, штити јетру и имуни систем и спречава оштећења изазвана бактеријама и вирусима. "Зелени чај природно подстиче активацију имуног система и убрзање метаболизма," потврђује експерт за спортску исхрану Сандра Лорден.

Предности црног чаја

Црни чај такође има своје посебне полифеноле. Они се зову теафлавини и формирају се током процеса оксидације. Имају многа иста антиоксидативна својства као полифеноли у зеленом чају и доказано поспешују разградњу масти, побољшавају здравље костију, смањују оксидативни стрес и доприносе здрављу кардиоваскуларног система.

"Црни чај може бити савршен додатак за смањење нивоа холестерола и заштиту јетре, међу многим другим функцијама," каже Марта Маси. Поред тога, црни чај често садржи већу концентрацију Л-теанина, који "повећава циркулацију и способност концентрације и будности."

Који је на крају бољи, црни или зелени чај?

Не можете погрешити ни са једним: оба имају доказане предности. Све док нисте осетљиви на кофеин, не додајете превише заслађивача и избегавате испијање чаја прекасно у току дана, и зелени и црни чај могу бити здрав додатак вашем начину живота. Само запамтите да једете уравнотежену исхрану богату воћем и поврћем, пијете доста воде и да приоритет дате сну, физичкој активности и менталном здрављу.

Стилл 

Бонус видео. 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas