Многи ће ротквице назвати "суперхраном", а ево и због чега
Ротквица је зељаста вишегодишња биљка из фамилије купуса. Најпознатија је црвена ротквица, али постоје и љубичасте, црне и жуте.
Узгајају се и конзумирају широм света, а углавном се једу сирове као поврће за салату.
5 најбољих здравствених предности ротквице
Извор сулфорафана
Ротквице имају једињење које се може претворити у сулфорафан. Ова фитокемикалија богата је сумпором, а позната је по томе што позитивно делује на смањење упала.
Добре за здравље срца
Ротквице су погодне за срце захваљујући томе што су извор сулфорафана, као и других биљних једињења, попут антоцијана. Са заштитним антиоксидативним дејством, ова биљна једињења помажу у смањењу упалних оштећења изазваних оксидативним стресом, процесом који игра кључну улогу у настанку срчаних болести, пише Гоод Фоод.
Извор антиоксиданата
И листови и корен ротквице су извор антиоксиданата са листовима који снабдевају флавоноле као што је епикатехин, а корени снабдевају једињења попут пирогалола и других фенола. Ротквице такође садрже витамин Ц, који заједно са другим фитонутријентима помаже у заштити ћелија тела од штетних ефеката старења или нездравог начина живота.
Може имати антигљивична својства
Ротквице садрже природно једињење против гљивица (РсАФП2) које може бити ефикасно против кандиде.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ