Ротквице су богате влакнима, витамином Ц, фолном киселином, калијумом, а садрже и врло мало калорија
Ротквице обилују витамином Ц, фолном киселином, калијумом, а како су сиромашне калоријама одлична су намирница за пролећно чишћење организма. Нутриционисти их саветују у комбинацији са медом за јачи имунитет, и подсећају да приликом куповине обратите пажњу да ротквице имају свеже зелено лишће с коренчићима на крајевима. Важна је и величина ротквица јер веће роткице могу бити старе и шупље.
Иако су богате витаминима не препоручују се особама које имају болести гастроинтестиналног тракта. Нутрициониста Олга Лушњикова саветује да они који имају ове тегобе искључе ротквице из своје исхране јер садрже глукозинолате - једињења која се под механичким деловањем, на пример, жвакањем, разлажу у изотиоцијанате.
"А изотиоцијанати могу да иритирају гастроинтестиналну слузокожу, изазивајући болове у стомаку, мучнину, повраћање и дијареју. Такође може и да погорша стање код чира на желуцу, а не препоручују се ни онима који имају болести штитасте жлезде повезане са недостатком јода у организму.
Нутриционисткиња је упозорила да ротквице могу да снизе ниво шећера у крви, па се зато препоручује избегавање ротквица најмање две недеље пре планиране операције.
Јако је важно да ротквице не конузимирате на празан стомак, већ у комбинацији са путером и павлаком.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ