Mnogi će rotkvice nazvati "superhranom", a evo i zbog čega
Rotkvica je zeljasta višegodišnja biljka iz familije kupusa. Najpoznatija je crvena rotkvica, ali postoje i ljubičaste, crne i žute.
Uzgajaju se i konzumiraju širom sveta, a uglavnom se jedu sirove kao povrće za salatu.
5 najboljih zdravstvenih prednosti rotkvice
Izvor sulforafana
Rotkvice imaju jedinjenje koje se može pretvoriti u sulforafan. Ova fitokemikalija bogata je sumporom, a poznata je po tome što pozitivno deluje na smanjenje upala.
Dobre za zdravlje srca
Rotkvice su pogodne za srce zahvaljujući tome što su izvor sulforafana, kao i drugih biljnih jedinjenja, poput antocijana. Sa zaštitnim antioksidativnim dejstvom, ova biljna jedinjenja pomažu u smanjenju upalnih oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, procesom koji igra ključnu ulogu u nastanku srčanih bolesti, piše Good Food.
Izvor antioksidanata
I listovi i koren rotkvice su izvor antioksidanata sa listovima koji snabdevaju flavonole kao što je epikatehin, a koreni snabdevaju jedinjenja poput pirogalola i drugih fenola. Rotkvice takođe sadrže vitamin C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima pomaže u zaštiti ćelija tela od štetnih efekata starenja ili nezdravog načina života.
Može imati antigljivična svojstva
Rotkvice sadrže prirodno jedinjenje protiv gljivica (RsAFP2) koje može biti efikasno protiv kandide.
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU