Рузмарин се од давнина користи као веома лековита биљка, нарочито у фитотерапији, а неретко је можемо видети и као састојак у козметологији.
![1638447510_shutterstock_1933317512.jpg](/cache/images/d/8/d/7/9/d8d797e820d3e2ab1df757fb39a21f28210dc7e5.jpg)
Рузмарин поседује снажно антиоксидативно дејство, и на тај начин штити организам од слободних радикала и мутација ћелија.
Редовном конзумацијом рузмарин позитивно делује на рад мозга, поспешује концентрацију, чува памћење, отклања главобоље и мигрене. Може смањити ниво кортизола, штити од превременог старења, алергија, вируса.
Прочитајте још: Идеалан за скидање масних наслага око стомака: Напитак од ЗАЧИНА који се вековима користи (РЕЦЕПТ)
Рузмарин садржи етерично уље - цинеол, који поспешује циркулацију.
Рецепт:
200 г свежег рузмарина треба потопити у литри домаћег белог вина (или у ракији лозовачи), оставити седам дана и онда процедити. Чувати вино у добро затвореној стакленој флаши на хладном и тамном месту.
Пије се по једна чашица (0,3 дцл) ујутру на празан желудац.
Уколико ипак не волите алкохов већ органске чајеве, онда направите топли напитак од рузмарина по рецепту чувеног травара Момчила Антонијевића.
― Једну супену кашику сувих листова рузмарина прелијете шољом кључале воде и оставите да стоји 15 до 20 минута, процедите и попијете. Идеално би било једна до две шоље чаја у току дана. И рузмарин је једна од оних биљака које треба пити ујутру јер нас стимулише, даје нам фокус, разбуђује нас и он је у комбинацији са наном и копривом идеалан јутарњи напитак. ― истакао је током једног интервуја за РТС.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ