Претеран унос ових намирница може повећати шансе од настанка разних кардиоваскуларних обољења
Иако преовлађује мишљење да се болести срца јављају претежно у старијем животном добу, ни млађи нису имуни на овај проблем. Осим тога, недостатак физичке активности, неправилна исхрана као и лоше животне навике могу повећати ризик од настанка различитих болести.
По броју одузетих живота, кардиоваскуларна обољења заузимају неславно прво место. Зато стручњаци упозоравају која храна може негативно утицати и убрзати старење срца.
1. Црвено месо
Ова врста меса богата је засићеним мастима. Ове "лоше" масти налазе се и у другим намирницама - јајима, павлаци, путеру и пуномасним сиревима. Могу утицати на подизање нивоа лошег холестерола, али и појаву гојазности и дијабетеса.
Прочитајте још: Храна која може погоршати памћење и повећати ризик од настанка деменције: Ограничите унос ових намирница
2. Пецива и брза храна
Перкарске производе и брзу храна треба максимално избегавати јер садрже транс масти, велике количине зачина, шећера, појачивача укуса. Све то негативно утиче на здравље нашег организма.
3. Алкохол
Прекомерна конзумација алкохола је изузетно штетна опција - може пореметити сан, изазвати дехидратацију и повећати ризик од настанка можданог удара и срчаних обољења. Алкохол може повећати шансе за појаву крвних угрушака и повећаног крвног притиска.
4. Прекомерна конзумација кафе и пића која садрже кофеин
Претеривање са кафом и пићима која садрже кофеин може повећати ризик од превременог старења. Уколико пијете више од 1-2 шољице овог напитка, велика количина кофеина може негативно утицати на рад срца.
5. Пржено и пресољено месо
Пржено и пресољено место може изазвати дехидратацију, повећан крвни притисак и појаву других кардиоваскуларних обољења. Зато не треба претеривати са овом храном.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ