Зачињена храна погоршаће бол у већ „начетом" желуцу, али нећњ проузроковати чир уколико га већ немате.
Колико пута сте само од својих мама или бака чули да не припремате превише зачињену храну? Или да не стављате превише зачина у већ готова јела? Наводно, превише зачињена храна узрокује чир на желуцу.
Зачињена храна погоршаће бол у већ „начетом" желуцу, али неће проузроковати чир уколико га већ немате.
Прочитајте још: Имате СЛОБОДАН ДАН током дијете? Ево којих пет намирница ће спречити ПРЕЖДЕРАВАЊЕ
Иако смо све ове године можда живли у заблуди, истина је да је ово мит и да презачињена храна не узрокује ову промену на желуцу.
Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?
Овај мит су деценијама подржавали и сами лекари, који су у недостатку правих научних истраживања и доказа саветовали својим пацијентима да се клоне превише зачињене хране уколико желе да избегну појаву чира.
Такође, као један од узрочника ове непријатне појаве наводили су сеи пушење, алкохол, лоше прехрамбене навике и стрес. Ипак, ниједан од њих није прави узрок.
Прочитајте још: Осам намирница које ће "појести" килограме
Кривац за појаву чира откривен је тек релативно недавно, зове се Heliobacter plyori. Реч је о бактерији спиралног облика која се настањује у желуцу и дванаестопалачног црева. Уколико се не лечи, доводи до појаве хроничног чира.
Зачињена храна погоршаће бол у већ „начетом" желуцу, али неће проузроковати чир уколико га већ немате.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ