Začinjena hrana pogoršaće bol u već „načetom" želucu, ali nećnj prouzrokovati čir ukoliko ga već nemate.
Koliko puta ste samo od svojih mama ili baka čuli da ne pripremate previše začinjenu hranu? Ili da ne stavljate previše začina u već gotova jela? Navodno, previše začinjena hrana uzrokuje čir na želucu.
Začinjena hrana pogoršaće bol u već „načetom" želucu, ali neće prouzrokovati čir ukoliko ga već nemate.
Pročitajte još: Imate SLOBODAN DAN tokom dijete? Evo kojih pet namirnica će sprečiti PREŽDERAVANJE
Iako smo sve ove godine možda živli u zabludi, istina je da je ovo mit i da prezačinjena hrana ne uzrokuje ovu promenu na želucu.
Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?
Ovaj mit su decenijama podržavali i sami lekari, koji su u nedostatku pravih naučnih istraživanja i dokaza savetovali svojim pacijentima da se klone previše začinjene hrane ukoliko žele da izbegnu pojavu čira.
Takođe, kao jedan od uzročnika ove neprijatne pojave navodili su sei pušenje, alkohol, loše prehrambene navike i stres. Ipak, nijedan od njih nije pravi uzrok.
Pročitajte još: Osam namirnica koje će "pojesti" kilograme
Krivac za pojavu čira otkriven je tek relativno nedavno, zove se Heliobacter plyori. Reč je o bakteriji spiralnog oblika koja se nastanjuje u želucu i dvanaestopalačnog creva. Ukoliko se ne leči, dovodi do pojave hroničnog čira.
Začinjena hrana pogoršaće bol u već „načetom" želucu, ali neće prouzrokovati čir ukoliko ga već nemate.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU