Ако редовно доживљавате кратак дах, вероватно се питате шта узрокује овај непријатан - и потенцијално опасан - нежељени ефекат
Можда ћете бити изненађени када сазнате да је ваша исхрана и недостатак одређених витамина можда кривац. Недостатак одређених хранљивих материја може довести до анемије, стања које се јавља када ваше тело није у стању да произведе довољно здравих црвених крвних зрнаца.
Прочитајте још: Ваше лице може постати АСИМЕТРИЧНО током година: Спречите асиметрију лица на природан начин (ФОТО)
Пошто су црвена крвна зрнца потребна за снабдевање кисеоником у довољној мери у ткивима у вашем телу, низак број црвених крвних зрнаца због недостатка хранљивих материја може довести до кратког даха. Узимање премало следећих хранљивих материја може изазвати анемију и кратак дах повезан са тим.
Гвожђе
Конзумирање премало гвожђа у вашој исхрани може довести до анемије, што узрокује кратак дах - посебно када се анемија развија од благе до умерене или теже. Људи у ризику од анемије услед недостатка гвожђа (и кратког даха) укључују жене (посебно труднице), бебе, децу, вегетаријанце, честе даваоце крви, људе који су изгубили велике количине крви, оне који једу премало гвожђе у исхрани и људи са малапсорпцијом услед ресекције црева или поремећаја попут целијакије.
Да бисте лечили анемију због недостатка гвожђа, повећајте унос гвожђа исхраном тако што ћете јести храну богату гвожђем и узимати мултивитаминске суплементе који садрже гвожђе. Примери хране богате гвожђем укључују житарице за доручак обогаћене гвожђем, месо, махунарке, тофу, плодове мора, спанаћ и тамну чоколаду.
Витамин Б12
Неиспуњавање дневних потреба за витамином Б12 такође може довести до кратког даха повезаног са анемијом. Узроци недостатка Б12 укључују лошу исхрану и малапсорпцију услед ресекције црева, абнормални раст абдоминалних бактерија, тракавице, цревне болести попут Кронове или целијакије и недостатак унутрашњег фактора (потребног телу да правилно апсорбује витамин Б12).
Лечење анемије са недостатком Б12, која помаже да се елиминише кратак дах као нуспојава, укључује једење хране богате са Б12, узимање високих доза суплемената Б12 или примање ињекција витамина Б12, у зависности од тога шта вам је лекар преписао. Редовно праћење нивоа витамина Б12 је такође добра идеја. Храна богата витамином Б12 укључује житарице за доручак обогаћене Б12, млечну храну, јаја, месо и морске плодове.
Фолат
Фолат је још једна хранљива материја кључна за формирање црвених крвних зрнаца и неопходна је када желите да избегнете кратак дах. Групе са ризиком од развоја анемије због недостатка фолата укључују људе са лошим прехрамбеним навикама, људе који су имали ресекцију црева, особе са целијакијом, труднице и дојиље и особе са болешћу бубрега на хемодијализи. Одређени лекови такође могу ометати апсорпцију фолата.
Намирнице богате фолатима укључују житарице за доручак обогаћене фолатима, махунарке, поврће и обогаћене житарице попут пиринча и тестенина.
Витамин Ц
Недостатак витамина Ц такође може довести до анемије, пошто витамин Ц побољшава апсорпцију гвожђа, недостатак овог витамина такође може повећати ризик од анемије услед недостатка гвожђа и кратког даха који је повезан са тим. Канцеларија за дијететске суплементе напомиње да групе у ризику од неадекватности витамина Ц укључују пушаче, особе са малапсорпцијом хранљивих материја, бебе храњене крављим млеком и особе које конзумирају мало воћа и поврћа.
Лечење недостатка витамина Ц укључује повећање уноса хране богате витамином Ц и узимање суплемената витамина Ц. Храна богата витамином Ц укључује воће и поврће, као што су поморанџе, црвене паприке, грејпфрут и јагоде. Киви је такође добар извор витамина Ц.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ