Решење за многе болести крије се у овој моћној воћки.
Смоква је воће чији је плод и те како здрав, али не треба ни занемарити лиску ове воћке која такође има многе здравствене бенефите.
Од листа смокве може да се направи чај који многи називају еликсиром живота јер обилује антиоксидантима и влакнима, садржи витамине А, Б1 и Б2 као минерале калцијум, гвожђе, манган, фосфор, калијум и натријум.
Прочитајте још: Време је за СМОКВЕ: Ова СЛАТКА воћка нема пуно КАЛОРИЈА, а њен сок користи се за скидање БРАДАВИЦА
Посебно ако имате тегоба са бронхитисом, дијабетесом, високим притиском или чиром на желуцу, направите овај једоставан, а моћан напитак. Чај од листова смокве помаже при снижавању високог притиска и нивоа триглицерида у крви, чиме пружа додатну заштиту срцу и крвним судовима.
Иако се плодови смокве не препоручују дијабетичарима због високог нивоа шећера, смоквин лист је здрав и користан управо за ову групу људи јер помаже у регулацији нивоа шећера у крви, а конзумацијом чаја од листова смокве можете чак и превенирати дијабетес, јер ћете повећати осетљивост на инсулин.
Десет разлога због којих треба пити чај од листа смокве
- регулише ниво шећера у крви
- стабилизује крвни притисак
- снижава триглицериде
- јача кости
- помаже код кожних обољења
- помаже код анемије
- ублажава тегобе чира на желуцу
- спречава затвор
- јача здравље срца и крвних судова
- помаже код афти
Порет тога што од листова смокве можете припремити чај, препоручује се и њихово жвакање, посебно ако имате проблема са чиром на желуцу.
Припрема чаја
Смоквин лист можете на једноставан начин сами да осушите - оперите их и оцедите на чистој кухињској крпи па их ставите на вишеслојни убрус и повремено окрећите на промајном месту, али не на сунцу.
Да су листови суви, препознаћете по томе што су се смежурали и мрве се под прстима кад их стиснете. Како би се брже осушили, можете их пре сушења мало и исцепкати.
Кад се добро осуше, смрвите их па оставите у стаклену теглу са поклопцем, и припремајте чај на уобичајен начин - на 200 мл кључале воде ставите 1-2 кашичице сувог листа смокве, поклопите и оставите да одстоји око десетак минута, и потом га процедите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ