Ако приметите да сте "очистили" тањир за само неколико минута, а да скоро и нисте осетили укус хране како ваља, то је знак да пребрзо једете, те да се гојите и имате гастролошких проблема.
Неки стручњаци кажу да сваки залогај треба жвакати 32 пута. Међутим, овај "магични број" неће вредети за сву храну.
Ако размислите о томе, заиста је логично, меко воће попут јагоде или банане ће захтевати много мање труда и времена за жвакање од хрскавог бадема или тврдог комада меса.
Истраживања показују да спорије једење може бити корисно средство за губитак тежине.
"Колико треба да жваћем храну?"
Портпарол дијететичара и британског удружења дијететичара рекао је да је 20 магични број када је у питању жвакање залогаја.
- За оне који су имали баријатријску операцију, користимо правило 20:20:20:20: комад хране величине 20 пенија, жваћи га 20 пута, спусти нож и виљушку на 20 секунди између пуних залогаја и одвојите 20 минута да поједете оброк - рекао је он.
Који су ризици ако храну не жваћете довољно?
Постоји неколико ризика када храну не жваћете довољно темељно, неки су озбиљнији од других.
Прво, можда једете више хране него што вам је потребно.
Ако нема довољно киселине у стомаку, можете доживети гасове и надимање.
Још један проблем са гутањем ваших залогаја је тај што ваше тело можда не апсорбује и хранљиве материје из ваше хране.
Да би апсорбовало хранљиве материје, ваше тело треба да разбије храну на мање молекуле, попут једноставних шећера и аминокиселина, кажу дијететичари.
У међувремену, Хеалтхлине је упозорио да када не жваћете храну довољно, остатак вашег дигестивног система постаје збуњен.
Речено је да то може довести до симптома као што су:
- дијареја
- Горушица
- Рефлукс киселине
- Грчеви
- Мучнина
- Главобоље
- Проблеми са кожом
- Раздражљивост
- Неухрањеност
- Лоше варење
Савети за здраву исхрану
Све у свему, чини се да је јести полако најбољи начин.
Постоје и друге ствари које можете учинити да успорите, осим да се концентришете на жвакање, каже Натали. Њени савети су укључивали:
- Спустите свој прибор за јело након сваког залогаја и поново га подигните након што га прогутате
- Будите пажљиви док једете и уживате у својој храни тако што ћете се концентрисати на оно што мирише и има укус
- Често пијте воду током оброка
- Одлучите се за тврђу, чврстију храну
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ