Ako primetite da ste "očistili" tanjir za samo nekoliko minuta, a da skoro i niste osetili ukus hrane kako valja, to je znak da prebrzo jedete, te da se gojite i imate gastroloških problema.
Neki stručnjaci kažu da svaki zalogaj treba žvakati 32 puta. Međutim, ovaj "magični broj" neće vredeti za svu hranu.
Ako razmislite o tome, zaista je logično, meko voće poput jagode ili banane će zahtevati mnogo manje truda i vremena za žvakanje od hrskavog badema ili tvrdog komada mesa.
Istraživanja pokazuju da sporije jedenje može biti korisno sredstvo za gubitak težine.
"Koliko treba da žvaćem hranu?"
Portparol dijetetičara i britanskog udruženja dijetetičara rekao je da je 20 magični broj kada je u pitanju žvakanje zalogaja.
- Za one koji su imali barijatrijsku operaciju, koristimo pravilo 20:20:20:20: komad hrane veličine 20 penija, žvaći ga 20 puta, spusti nož i viljušku na 20 sekundi između punih zalogaja i odvojite 20 minuta da pojedete obrok - rekao je on.
Koji su rizici ako hranu ne žvaćete dovoljno?
Postoji nekoliko rizika kada hranu ne žvaćete dovoljno temeljno, neki su ozbiljniji od drugih.
Prvo, možda jedete više hrane nego što vam je potrebno.
Ako nema dovoljno kiseline u stomaku, možete doživeti gasove i nadimanje.
Još jedan problem sa gutanjem vaših zalogaja je taj što vaše telo možda ne apsorbuje i hranljive materije iz vaše hrane.
Da bi apsorbovalo hranljive materije, vaše telo treba da razbije hranu na manje molekule, poput jednostavnih šećera i aminokiselina, kažu dijetetičari.
U međuvremenu, Healthline je upozorio da kada ne žvaćete hranu dovoljno, ostatak vašeg digestivnog sistema postaje zbunjen.
Rečeno je da to može dovesti do simptoma kao što su:
- dijareja
- Gorušica
- Refluks kiseline
- Grčevi
- Mučnina
- Glavobolje
- Problemi sa kožom
- Razdražljivost
- Neuhranjenost
- Loše varenje
Saveti za zdravu ishranu
Sve u svemu, čini se da je jesti polako najbolji način.
Postoje i druge stvari koje možete učiniti da usporite, osim da se koncentrišete na žvakanje, kaže Natali. NJeni saveti su uključivali:
- Spustite svoj pribor za jelo nakon svakog zalogaja i ponovo ga podignite nakon što ga progutate
- Budite pažljivi dok jedete i uživate u svojoj hrani tako što ćete se koncentrisati na ono što miriše i ima ukus
- Često pijte vodu tokom obroka
- Odlučite se za tvrđu, čvrstiju hranu
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU