Кафа је омиљени напитак у којем уживају људи широм света због свог богатог укуса и кофеинског дејства.
Испоставило се да додавање одређених зачина вашој кафи не само да може побољшати њен укус, већ и потенцијално убрзати ваш метаболизам.
Цимет
Цимет, познат по свом топлом и слатком укусу, свестрани је зачин који се нашао у многим шољицама за кафу широм света. Његове ароматичне и благо зачинске ноте могу подићи укус вашег јутарњег напитка. Осим своје кулинарске привлачности, верује се и да цимет има потенцијалну везу с бржим метаболизмом.
"Студије су показале да је цимет користан за повећање осетљивости на инсулин и побољшање нивоа шећера и холестерола у крви, који су кључни за губитак тежине и целокупно здравље", додаје.
"Цимет може помоћи у повећању метаболизма кроз неколико механизама. Може побољшати осетљивост на инсулин, омогућавајући телу да ефикасније регулише ниво шећера у крви. Ово, заузврат, може смањити вероватноћу складиштења масти и промовирати коришћење глукозе за енергију. Додатно, цимет може имати термогени учинак, што значи да може мало повећати вашу брзину метаболизма повећавајући производњу топлине у телу након конзумирања", додаје.
Куркума
Куркума, са својим земљаним и благо папреним окусом, је зачин који је стекао популарност због свог јединственог укуса и потенцијалних здравствених предности. Иако није традиционални пратилац кафе, неки појединци су почели да убацују куркуму у своју кафу, стварајући укус.
Куркума садржи активно једињење звано куркумин, које је предмет истраживања због своје потенцијалне улоге у јачању метаболизма, а Бергер то додаје рекавши: "Куркума садржи кључно једињење, куркумин, који је повезан са побољшаним обимом струка, телесном масом".
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ