Сваки човек може једноставно да сачува своје здравље од штетних утицаја ваздуха који дише доказале су светске студије
Лош квалитет ваздуха одавно се повезује са болестима плућа, срца, бубрега, али и дијабетеса, Алцхајмерове болести и других деменција, превремених порођаја, као и менталним поремећајима.
Прочитајте још: Желите ЧИСТ ВАЗДУХ у своме дому? Ову биљку морате одмах набавити
Колико је загађење ваздуха озбиљан проблем, говори податак да токсичне честице могу продрети не само у дисајне органе, већ и у мозак или полне органе.
Прочитајте још: Зими КИЧМА "плаче" од болова, а највише прија јој сасвим ОБИЧНА ствар
Најновија научна истраживања показала су да исхрана појачана омега-3 масним киселинама умногоме може да нам помогне у борби против загађивача. Студија Универзитета Харвард, спроведена на мишевима, показала је да симптоми упала и оксидационог стреса у самим ћелијама могу бити за 30 до 50 одсто смањени уносом хране као што је масна риба, лан или конопља, као и то да су баш ове намирнице одлична превенција за болести које се чешће јављају у загађеним областима.
Прочитајте још: Како да се ниво ХОЛЕСТЕРОЛА регулише на природан начин?
– Свима који живе у загађеним срединама препоручио бих да узимају омега-3 масне киселине, било кроз храну, било у виду суплемената. Чињеница је да оне нису лек, али су нутријент који може много да учини да сачувамо здравље или спречимо прогрес болести. У сваком случају, с њима можемо да кренемо одмах, док је улагање у емисију штетних гасова дугорочна инвестиција, која неће тако брзо уродити плодом – наводи се у овом истраживању.
Витамин Е може смањити ефекте загађења ваздуха на плућа
Прочитајте још: Како се ослободити зависности од ШЕЋЕРА?
Авокадо и спанаћ
Витамин Е може смањити ефекте загађења ваздуха на плућа. Студија је забележила смањен ниво витамина Е код људи који пате од плућних болести као што је астма, а истраживачи су сазнали да конзумирање хране богате витамином Е (на пример авокадо или спанаћ) помаже у заштити од честичног загађења.
Семе лана
Прочитајте још: Потребан је само 21 минут: Ове суботе радимо ХИИТ ТРЕНИНГ са тренером Маријом (ВИДЕО)
Семенке лана имају висок ниво фитоестрогена и омега-3 масних киселина, који имају антиоксидативна својства и делују благотворно у смањивању симптома астме и других алергијских реакција.
Ово семе можете свакодневно јести у својим смутијима, салатама, мешати га са јогуртом или га додати куваној храни.
Маслиново уље
Прочитајте још: Половину дана проведете седећи? Ево колико би требало да се крећете дневно
Витамин Е у маслиновом уљу помаже функционисању плућа. Такође, и масне киселине из маслиновог уља помажу у смиривању запаљенских процеса. Најбољи начин да унесете маслиново уље и да добијете максималну корист од тога јесте да га користите у салатама. Не употребљавајте маслиново уље за пржење и не излажите га високој температури, јер би дошло до уништавања хемијске структуре уља.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ