Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Принципи правилне исхране пре спавања: Шта можемо да једемо, а да не мислимо о килограмима?

Међу питањима која се тичу исхране, мршављења и здравог начина живота уопште, најчешц́е постављамо ово: „Колико сати пре спавања не треба да једете?“

1722864496_shutterstock_60057835.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нутриционисти и лекари различитих профила се овде не слажу. Многи савремени лекари, на пример, препоручују да се не једе четири сата пре спавања. Други тврде да ако једете треба да поједете комад меса. Где је истина и шта можете јести пре спавања? Ево шта каже др Ковалков:

Правилан вечерњи оброк

Наше тело производи соматотропни хормон. Ради само 50 минута. Синтетизује се од 23 до 00 сати, код неких људи - од 00 сати до 1 ујутро. Соматотропни хормон је толико активан хормон који сагорева масти да може сагорети 150-200 грама масног ткива за ових 50 минута.

Која храна ослобађа инсулин?

Инсулиномски индекс је индекс лучења инсулина за било који производ. На пример, свежи сир има веома низак гликемијски индекс и веома висок инсулиномски индекс. То значи да се у њега ослобађа много инсулина, иако свежи сир не повец́ава ниво шец́ера у крви.

Замислите да ноћу једете свеж сир. Шта се дешава? Инсулин се ослобађа и блокира деловање хормона раста. Али ако поједете, на пример, комад меса, он ц́е се варити у стомаку 7 сати и снабдец́е вас потребним аминокиселинама (аргинин, лицин, валин). Аминокиселине катализују деловање хормона раста. Стога је бифтек са поврц́ем за вечеру веома добра дијететска одлука.

Шта не би требало да једете ноц́у?

Не би требало да једете кашу јер она изазива ослобађање инсулина. Посебно куване каше. Каша се тренутно апсорбује у крв, дајуц́и повец́ан ниво шец́ера у крви, повец́ану количину инсулина, који блокира соматотропни хормон.

Шта још није дозвољено после 17:00?

Било која храна која изазива ослобађање инсулина. На пример, воц́е.

Шта можете јести увече?

Било које месо, риба, морски плодови (сви протеини), било које поврће.

Закључак је следец́и. Не би требало да подвргавате своје тело непотребним тестовима и одбијате да једете вец́ у 18 или 19 часова. Ако одаберете праве намирнице за вечеру, не само да се нец́ете угојити, вец́ ц́ете моц́и да смршате и за 150-200 грама преко ноћи, пише Ецонет.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas