Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВЕ НАМИРНИЦЕ НИКАД НЕ ЈЕДИТЕ ЗА ДОРУЧАК! Не смеју на празан стомак, изазивате проблеме са варењем

У групу намирница које нису препоручљиве за доручак спада воће, а многи га често користе приликом припреме овсене каше.

1720256788_shutterstock_593903873.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Једење воћа је одличан начин да свом телу обезбедите вредне витамине и минерале. Ипак, не знају сви да неке производе из поменуте групе треба избацити из јутарњег јеловника јер могу да изазову проблеме у систему за варење.

Воће је богато хранљивим материјама као што су ензими, минералне соли, влакна, флавоноиди, антиоксиданси и витамини. Ове супстанце пружају заштитни ефекат за тело и додатно спречавају развој различитих болести. Такође је вредно знати да воће које се једе у умереној количини помаже у смањењу вишка килограма. Из наведених разлога, не би требало да недостају у правилно избалансираној исхрани. Према смерницама СЗО, воће и поврће сваког дана треба да једемо најмање 400 г, односно око 100 г воћа и 300 г поврћа.

Забрањено воће ујутру
Боровнице, јагоде, малине

Иако су драгоцени извор многих хранљивих материја и благотворно утичу на здравље, није препорука да се бобичасто воће једе за доручак. Боровнице, јагоде или малине које се једу на празан стомак хипотетички могу да изазову гастроинтестиналне нелагодности и понекад погоршају желудачни рефлукс. Ово се посебно односи на људе који већ имају проблема са варењем.

Ананас

Ананас садржи бромелаин, биљни ензим који уништава пептидне везе. Воће које се једе на празан стомак, посебно у великим количинама, може да изазове стомачне проблеме и дијареју.

Лубеница

Лубеница је изузетно популарно воће које није само укусно и освежавајуће, већ и нискокалорично. Међутим, мало људи схвата да једење за први оброк може да изазове проблематично надимање.

Банане

Занимљиво је да банане не треба јести на празан стомак јер се често додају овсеним пахуљицама, кашама или једу као енергична, брза ужина пре одласка од куће. Истина је да неће изазвати проблеме са дигестивним системом. У овом случају, уместо да додају енергију на дужи временски период, воће ће имати супротан ефекат. Велика количина шећера даје краткотрајан ефекат повећања снаге. После неког времена, умор и жеља за ужином ће се вратити.

Мондо 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas