До закључка су дошли након истраживања које је трајало 20 година
Кардиоваскуларне болести заузимају неславно прво место по броју живота које одузму. Један од најчешћих узрока настанка ових болести јесте неадекватна исхрана.
Исхрана је јако битна за наше здравље. Важно је да ли имамо редовне оброке, шта конзумирамо и када једемо.
Воће и поврће пожељно је уносити уместо нездравих грицкалица, а научници посебно издвајају намирнице богате калијумом. Банане, авокадо, лосос обилују овим минералом који је потребан нашем прганизму. Калијум је добар у неутралисању штетног утицаја соли и снижавању повишеног крвног притиска.
Професор Лиферт Вогт, водећи истраживач са Медицинских центара Универзитета у Амстердаму, нагласио је колико је битна конзумација намирница богатих калијумом. Он тврди да тај минерал помаже у очувању здравља срца, али и да је женама посебно потребан.
Прочитајте још: Савет кардиолога: Уколико осетите БОЛ У ГРУДИМА, ово НИКАКО не смете да радите
Како се висок проценат соли у организму повезује са повишеним крвним притиском, то може довести до срчаног и можданог удара. Зато лекари препоручују да се унос соли смањи, а калијум помаже да се преко урина избаци вишак соли из организма.
Учесници овог вишегодишњег истраживања били су испитивани о својим навикама у исхрани, мерен им је притисак и узимани узорци урина како би се видело колико су калијума имали у телу. Потом је праћено њихово здравствено стање двадесет година.
Жене које су уносиле калијум у већим количинама имале су 11 посто мање шанси од настанка инфаркта у поређењу са женама које су га уносиле у минималним количинама.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ