Sveže isceđen sok od kajsija, bez konzervansa i dodatka šećera, izuzetno je zdrav napitak.
Osim što osvežava, veoma je delotvoran kao lek kod groznice i kožnih bolesti. Preporučuje se, između ostalog, kod pojave ekcema ili opekotina.
Kajsije su takođe dobar izvor biljnih vlakana, zahvaljujući celulozi i pektinima služe kao blagi laksativ, a njihovo konzumiranje pre glavnog obroka pozitivno utiče na proces varenja. Zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se i anemičnim osobama, jer povećava nivo hemoglobina.
Pročitajte još: Na teritoriji Srbije, još od seobe Slovena: Podmlađuje i SPREČAVA RAK - njeno veličanstvo KRUŠKA
Od semena kajsije pravi se kvalitetno jestivo ulje. Zbog zasićenosti proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, seme kajsije koristi se i u kozmetičkoj industriji. Služi za pravljanje preparata namenjenih suvoj, starijoj i izboranoj koži.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU