Живот је незамислив без соли, али само под условом да је умерено конзумирамо. У супротном, односно када је претерано уносимо у организам, многи стручњаци су склони томе да је уврсте међу четири "беле смрти".
Шта је, заправо, истина? У чему се огледа значај соли и шта се догађа ако са њом претерујемо, објашњава специјалиста исхране професор др Јагода Јорга са Медицинског факултета у Београду.
Прочитајте још: Спречите појаву тешке болести: Ово је 5 чајева против КАНЦЕРА и свима су доступни
- Со је неопходна за правилно функционисање организма, јер садржи важне минерале, натријум и хлор, она је готово једини извор јода, а представља и најстарије средство за конзервисање намирница као што су туршија, кисео купус, кобасице - каже др Јорга.
Кашикица соли дневно!
Међутим, дневне потребе одрасле особе су максимално пет грама, односно једна кашичица. Смањивање сољења по типу потпуно неслане исхране, у дужем периоду, нема очекиване повољне здравствене ефекте.
У условима тропских врућина и тешког физичког напрезања потребе су и двоструке, јер со изгубљена знојењем мора да се надокнади. Организам екстремним знојењем губи велике количине електролита, па се у таквој ситуацији препоручују сланије супе и друга слана јела, да би се њихов недостатак надокнадио.
Сваки 11. грађанин Србије досоли храну пре него што је проба!
- С обзиром да сваки једанаести грађанин досољава храну пре него што проба оброк, а 50 одсто одраслог становништва има хипертензију, изгледа да не поштујемо препоруке везане за здраву исхрану - иситче др Јорга.
Намирнице попут меса, рибе, млека, житарица, природно садрже у просеку 15 одсто дневног уноса соли. Со која се додаје приликом кувања чини такође 15 одсто, али зато највећи део, чак 70 процената, чини "скривена со" у готовим производима.
Скривена со се налази у риби, сиревима супама, сосовима, пециву... Фото: Депозитфото
- Најчешће се со крије у пекарским производима, месним прерађевинама, сиревима, супама из кесице, коцкама за супу, поврће у конзервама и теглама, фабричким мешавинама зачина и сосова, а ту си и минералне воде, шумеће таблете - упозорава др Јорга.
Укисељени купус и туршију коју готово сви волимо, могуће је донекле одсолити држањем у хладној води од два до три сата пре употребе.
Приликом кувања уместо соли користе зачине.
- Током кувања со користити врло умерено, а повећајте унос биљних зачина, бибера, црвене паприке, босиљка, першуновог листа и на тај начин ће се сачувати укус јела, а посебно оног од поврћа - саветује др Јорга.
Прочитајте још: У Русији сматрају да овај ЧАЈ лечи све, а има га и у СРБИЈИ и мислимо да је КОРОВ
Осим о кухињској соли, треба водити рачуна и о употреби соде бикарбоне и прашка за пециво, јер у њима има натријума. Уосталом, све је заступљенији начин мешења хлеба без квасца. Да би се избегло досољавање хране, на столу никако не треба да се нађе сланик!