Život je nezamisliv bez soli, ali samo pod uslovom da je umereno konzumiramo. U suprotnom, odnosno kada je preterano unosimo u organizam, mnogi stručnjaci su skloni tome da je uvrste među četiri "bele smrti".
Šta je, zapravo, istina? U čemu se ogleda značaj soli i šta se događa ako sa njom preterujemo, objašnjava specijalista ishrane profesor dr Jagoda Jorga sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Pročitajte još: Sprečite pojavu teške bolesti: Ovo je 5 čajeva protiv KANCERA i svima su dostupni
- So je neophodna za pravilno funkcionisanje organizma, jer sadrži važne minerale, natrijum i hlor, ona je gotovo jedini izvor joda, a predstavlja i najstarije sredstvo za konzervisanje namirnica kao što su turšija, kiseo kupus, kobasice - kaže dr Jorga.
Kašikica soli dnevno!
Međutim, dnevne potrebe odrasle osobe su maksimalno pet grama, odnosno jedna kašičica. Smanjivanje soljenja po tipu potpuno neslane ishrane, u dužem periodu, nema očekivane povoljne zdravstvene efekte.
U uslovima tropskih vrućina i teškog fizičkog naprezanja potrebe su i dvostruke, jer so izgubljena znojenjem mora da se nadoknadi. Organizam ekstremnim znojenjem gubi velike količine elektrolita, pa se u takvoj situaciji preporučuju slanije supe i druga slana jela, da bi se njihov nedostatak nadoknadio.
Svaki 11. građanin Srbije dosoli hranu pre nego što je proba!
- S obzirom da svaki jedanaesti građanin dosoljava hranu pre nego što proba obrok, a 50 odsto odraslog stanovništva ima hipertenziju, izgleda da ne poštujemo preporuke vezane za zdravu ishranu - isitče dr Jorga.
Namirnice poput mesa, ribe, mleka, žitarica, prirodno sadrže u proseku 15 odsto dnevnog unosa soli. So koja se dodaje prilikom kuvanja čini takođe 15 odsto, ali zato najveći deo, čak 70 procenata, čini "skrivena so" u gotovim proizvodima.
Skrivena so se nalazi u ribi, sirevima supama, sosovima, pecivu... Foto: Depozitfoto
- Najčešće se so krije u pekarskim proizvodima, mesnim prerađevinama, sirevima, supama iz kesice, kockama za supu, povrće u konzervama i teglama, fabričkim mešavinama začina i sosova, a tu si i mineralne vode, šumeće tablete - upozorava dr Jorga.
Ukiseljeni kupus i turšiju koju gotovo svi volimo, moguće je donekle odsoliti držanjem u hladnoj vodi od dva do tri sata pre upotrebe.
Prilikom kuvanja umesto soli koriste začine.
- Tokom kuvanja so koristiti vrlo umereno, a povećajte unos biljnih začina, bibera, crvene paprike, bosiljka, peršunovog lista i na taj način će se sačuvati ukus jela, a posebno onog od povrća - savetuje dr Jorga.
Pročitajte još: U Rusiji smatraju da ovaj ČAJ leči sve, a ima ga i u SRBIJI i mislimo da je KOROV
Osim o kuhinjskoj soli, treba voditi računa i o upotrebi sode bikarbone i praška za pecivo, jer u njima ima natrijuma. Uostalom, sve je zastupljeniji način mešenja hleba bez kvasca. Da bi se izbeglo dosoljavanje hrane, na stolu nikako ne treba da se nađe slanik!