Одређена храна не помаже нашем кардиоваскуларном систему.
Исхрана игра значајну улогу у здрављу срца и може имати позитиван или негативан ефекат.
- За оптимално здравље, Америчко удружење за срце препоручује одраслима да на њиховом енију акценат буде на поврћу, воћу, махунаркама, интегралним житарицама, животињским протеинима и риби, каже др Пени Кри Етертон, професор исхране и члан Америчког удружења за срце. Храна коју једемо има директан утицај на крвни притисак, па чак и помаже у одређивању згрушавања крви. Гојазност, висок крвни притисак и висок холестерол су фактори ризика за срчане болести који су блиско повезане са оним што једемо, конзумирање дијете са мало засићених масти и богате влакнима може значајно да смањи ризик од срчаних обољења, пише Реал Симпле.
Прочитајте још: Бели лук је добар за ИМНУНИТЕТ, али помаже и код честог КОЖНОГ ОБОЉЕЊА
Коју храну да избегавамо у корист кардиоваскуларног здравља?
Требало би да ограничимо храну богату засићеним мастима, сољу, прерађеним месом, рафинисаним угљеним хидратима и пића заслађена шећером.
Повећан унос натријума повезан је са повећаним ризиком од високог крвног притиска и срчане инсуфицијенције.
Када је у питању здрава исхрана, фокусирајте се на додавање више укусне хране богате хранљивим материјама, где је то могуће, уместо да се фокусирате на ограничавање себе. Чинећи исхрану пријатнијом, биће лакше њено одржавање.