Кардиолози је препоручују
Холестерол је потребан нашем организму у одређеним количинама. Има битну улогу у процесу варења, производњи хормона и витамина Д. Овај елемент се, углавном, налази у храни животињског порекла, али и у нашим ћелијама.
Међутим, уколико премашује дозвољене вредности, може бити изузетно опасан по наше здравље. Вишак холестерола има тенденцију да се залепи за унутрашње зидове крвних судова, што може проузроковати болести попут шлога, повишеног крвног притиска, атеросклорозе, срчаног обољења, обољења бубрега итд.
Холестерол се ствара у јетри, а његова концентрација у крви највише је повезана са начином исхране.
- ЛДЛ је тзв. лош холестерол и дозвољене вредности у крви су 1,55-4,53 ммол/л
- ХДЛ је тзв. добар холестерол и дозвољене вредности у крви су 1,03-1,55 ммол/л
Повишене вредности ЛДЛ холестерола највећим делом су узроковане неправилном исхраном и стресом, док повишен ХДЛ углавном је показатељ заштићености од кардиоваскуларних болести.
Прочитајте још: Многи не очекују да се у овим пићима налази кофеин
Једна намирница показала се посебно значајном када је снижавање лошег холестерола у питању. Британска здравствена организација ју је оценила као "савршеном намирницом" за здраве крвне судове. То је соја.
Најновије спроведе студије су показале да соја може да смањи ниво лошег холестерола за 3%. Можда вам бројка делује занемарљиво, али је то изузетно значајно за наш организам.
Научни часопис Тхе Јоурнал оф Нутритион објавио је 2019. резултате овог истраживања. Наиме, унос 25 грама дневно ове намирнице током шест недеља, може да снизи лош холестерол у крви за 3 до 4%.
Соја је добра замена за месо јер садржи мање засићених киселина, које утичу на повећање нивоа холестерола у крви. Обилује оритеинима, биљним влакнима, антиоксидансима, витаминима Б комплекса.
Млеко и јогурт од соје, тофу сир, цереалије са сојом, само су неки од предлога како ову намирницу укључити у свакодневне јеловнике
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ