Колико год била нездрава, брза храна је свима слабост
Када код куће нема спремљеног јела, углавном прва алтернативна опција нам је неки кисок или ресторан брзе хране. Са породицом, партнером или пријатељима често одемо на хамбургер, гирос и слично. Уколико се ово дешава с ввремена на време то је прихватљиво.
Али, често конзумирање ове хране требало би избегавати у широком луку, поготово што неретко поједемо више него што смо хтели.
Помфрит, поховани сир или колутићи лука спадају у прилоге које бисте свакако требало да пресколите јер се припремају се у дубоком уљу:
- Најгорим прилозима сматрају се пржени кромпирићи, поховани сир или колутићи лука. Таква храна је пржена у дубоком уљу и изузетно је нездрава јер је препуна масноће и соли. То може додатно да зачепи артерије, што може да доведе до срчаног и можданог удара - упозорава кардиолог др Нитин Бхатнагар, па додаје:
- Свако треба да зна да је учестало једење такве хране штетно за здравље срца и артерија и излаже вас већем ризику од болести срца. Све што је претерано, доводи до хемијске неравнотеже у телу. Зато, имајте у виду да у свему треба да будемо умерени.
Ово потврђују и резултати једног истраживања објављени у Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион у ком је учествовало 4500 одраслих особа. Утврђено је да људи који једу помфрит више од двапут недељно, имају двоструко већи ризик од ране смрти.
Овде није проблем у намирници, већ у начину припреме - кромпир се пржи у великој количини уља како би био укуснији.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ