Грожђе би требало темељно опрати
Када се вратите из продавнице и купили сте грожђе, може бити примамљиво да прескочите прање и одмах почнете са јело, али важно је одвојити време да правилно очистите сваки део грожђа пре него што га поједете.
Када опрати грожђе?
Процес прања додаје вишак влаге, што може узроковати да се грожђе разгради брже него што би иначе. Иако се чини практичним да оперете све грожђе чим се вратите куц́и из продавнице, заправо би требало да очистите само оно што планирате да једете одмах или у блиској будуц́ности. За дуже трајање, држите неопрано грожђе у пластичној кеси у фрижидеру док не одлучите да га једете.
Прање грожђа није компликовано, али постоје одређени кораци које треба да следите да бисте били сигурни да је ваше грожђе што је могуц́е чистије. Чистим рукама испразните грожђе из посуде у цедило одговарајуц́е величине. Укључите славину и пустите хладну воду да струји преко грожђа. Рукама померајте грожђе тако да се свака страна очисти. Поспите мало соде бикарбоне и/или соли преко грожђа у цедилу и нежно га изрибајте рукама. Овај лагани пилинг ц́е уклонити нечистоће, пише Реал Симпле.
Након темељног испирања, осушите грожђе у цедилу чистим кухињским или папирним убрусом. Сада је спремно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ