Шпаргла је изузетно здраво поврће, а припрема се лако и брзо се добијају салате, прилог, предјело или читава вечера.
Шпаргле су препуне влакана, па у исхрану треба да их уврсте даме које желе да ослабе. Воле их и мушкарци, јер се још из времена античке Грчке сматра да су шпаргле успешан афродизијак.
Прочитајте још: ОСВЕЖЕЊЕ: Салата у боји италијанске ЗАСТАВЕ
Састојци:
- 350 грама шпаргли за двоје
- со, бибер
- маслиново уље
- мало пармезана
Припрема:
Шпаргле се оперу и доњи део се ољушти љуштилицом. Уколико су младе, а то се види по дебљини, не морају да се љуште, већ се само доњи, тврди крај исече.
Могу да се кувају или прже, али и да се прво скувају да омекну, па кратко испрже.
Шпаргле могу да се прже или кувају. У оба случаја се спремају веома брзо. Многе домаћице их спремају тако што прво шпаргле скувају око три минута, оцеде и после тога пропрже у тигању. То се нарочито препоручује када су зреле.
Испрежене шпаргле могу да се једу заливене са мало маслиновог уља и нареднданог пармезана. Могу да се умотају у шунку.
Прочитајте још: Скували сте супу? Спремите брзи сос од 4 састојка и ето ручка! (Фото)
Могу да се једу и са холанадез или бешамел сосом који се припрема тако што се кратко испрже брашно и уље, па се постепено додаје млеко. Да би сос био укуснији у брашно се дода и кашикица мирођије.
Шпаргле су одличне за срчане болеснике и људе са високим притиском, јер смањује лош холестерол у крви.