Јесен је време кестена који се спремају на разне начине тако што се кувају, пеку или користе као састојак разних колача и посластица. На мирис печеног кестења мало ко може остати равнодушан. Једно од омиљених јела направљеног од кестена је кестен пире.
Поред бројних колача, он не неизоставан у понуди посластичарница широм региона. Са додатком шлага ово је моћна посластица у којој уживају све генерације. Ево како да сами направите домаћи кестен пире.
Састојци:
1 кг неољуштених или 600 г очишћених кестена
200 мл воде
50 мл рума
15 мл ароме ваниле
70г шећера
Припрема:
Кестене исеците ножем око 1 мм, и ставите у шерпу у којој ће се кувати. Додајте количину воде да покрије све кестене. Мало посолите и кувајте на средњој ватри. Када вода проври, кувајте кестене још 20 минута.
Извадите кестене, оставите да се охладе па огулите. У шерпу сипајте 200 мл воде и додајте шећер.
Кувајте на средњој ватри, повремено мешајући. Када се шећер раствори, у течност додајте рум и арому ваниле и наставите са кувањем. Када течност прокључа, кувајте још 3 - 5 минута. Пустите да се охлади.
Кестене ставите у блендер и самељите. У млевене кестене додајте течност, али не претерујте јер не желите преретку смесу. Добијени пире процедите кроз цедиљку у одабране чиније. Поспите комадићима чоколаде или нарендајте. Чувајте у фрижидеру и оставите да се хлади 2 сата.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ