Oglas
· · Komentari: 0

4 načina da se brzo rashladimo: Zašto treba da izbegavamo hladan tuš, a da pijemo topao napitak?

U poslednjih nekoliko dana je glavna tema visoka temperatura koja utiče na sve

1721214983_shutterstock_2180228219.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

 Ove nedelje temperatura raste širom Evrope, mnogi delovi SAD doživljavaju toplotni talas, a Balkansko poluostrvo gori na 40 sepeni.  Zato su sve naše misli umerene na jedan cilj: kako da se rashladimo brzo.

Kako se rashladiti na toplom talasu?

Sad verovatno svi znaju osnovne savete: pijte puno vode, ostanite u hladu i navcite zavese kad je posebno vruće. Međutim, postoji mnogo drugih jednostavnih, naučno dokazanih tehnika koje će vam pomoći da se nosite sa toplotom. Evo 4 najbolja:

1. Prvo ohladite ruke, a ne lice

Ako osećate vrućinu i neko vam ponudi ventilator, verovatno ćete prvo pokušati da ohladite lice. Međutim, prema profesoru Tiptonu, to je daleko od najbržeg načina za snižavanje telesne temperature.

"Svakako, taj povetarac na vašem licu simuliraće hladne receptore, što će vam pružiti veoma snažan osećaj prijatnosti. Ali zapravo, to neće izvući toplotu iz vašeg tela“, kaže on.

Umesto toga, bolja strategija hlađenja jeste da uronite ruke u hladnu vodu na 15-20 minuta.

"Vaše ruke imaju veliku površinu – u njima teče mnogo krvi kada ste vrući. Ako je vaša osnovna temperatura vruća, vaše telo će poslati krv u ekstremitete kako bi izgubilo toplotu“, objašnjava Tipton i nalašava da će vas potapanje ruku u hladnu vodu ohladiti mnogo brže nego ledena kupka!

"Važno je napraviti razliku između stvari koje čine da se osećate hladnije i stvari koje vas zapravo čine hladnijim."

2. Izbegavajte hladne tuševe

Skakanje pod hladan tuš može izgledati primamljivo tokom užarenog letnjeg dana. Međutim, naglo uranjanje celog tela u hladnu vodu je, koliko god čudno zvučalo, veoma spor način hlađenja tela tokom toplotnog talasa.

"Stavljanje jednog dela tela u hladnu vodu jeste u redu, ali hlađenjem veće površine tela, vaše telo će zapravo smanjiti količinu krvi koja dospe do vaše kože“, kaže Tipton. "Tajna hlađenja jeste da isporučite krv na površinu vaše kože, a zatim nežno uklonite toplotu."

Ukratko: preskočite ledenu kupku i odlučite se za mlak tuš. Idealna temperatura zavisiće od vašeg tela i toplote napolju, ali Tipton sugeriše da je relativno topla voda najbolja opcija.
"Želite vodu koja će postići i održati maksimalan protok krvi u koži“, kaže on. "Morate povećati temperaturnu razliku između vašeg tela i vode bez prekidanja protoka krvi u koži."

3. Odlučite se za tople napitke

Da, priča starih žena je istinita: pijuckanje toplog napitka će vas ohladiti brže nego brzo ispijanje ledene vode.
"Ne radi se o pokušaju da direktno ohladite telo, već o aktiviranju sistema – kao što je znojenje, premeštanje krvi u kožu – koji će to učiniti“, kaže Tipton. "Jedenje vrućeg karija rashladiće vaše telo na isti način.“

To ne znači da treba da pijete samo tople tečnosti – hidriranje vodom bilo koje temperature pomaže u hlađenju tela kroz znoj i prenošenje toplote sa aktivnih tkiva na kožu. Samo znajte da gutanje te tako osvežavajuće vode iz frižidera verovatno neće brzo smanjiti vašu unutrašnju temperaturu.

"Razmislite o tome: oko 60 odsto ljudskog tela je voda – to je oko 40 litara. Dodavanje jedne čaše hladne tečnosti neće napraviti veliku razliku. To je kap u moru“, objašnjava Tipton.

Međutim, postoji jedno veliko upozorenje kod taktike hlađenja toplim napicima. Ako se odlučite za topli napitak, najbolje je da ne pravite kafu ili čaj. Kofein, zajedno sa alkoholom, može ubrzati metabolizam vašeg tela, uzrokujući da proizvodi više toplote. Štaviše, kofein deluje kao diuretik, što dovodi do bržeg gubitka tečnosti iz vašeg tela u poređenju sa drugim napicima. Drugim rečima, pronađite kutiju čaja od nane u pozadini ormarića.

4. Povećajte znojenje

Kada je vruće, najvažnije je uključiti ventilator ili klimu, ali to nije savet koji menja stvar. Važno je da hladite uređajem što je moguće veći deo tela, jer ventilator ne hladi vaše telo samo tako što istiskuje topli vazduh u kontaktu sa kožom – on takođe pomaže da ispari znoj. Samo hlađenjem lica, ograničeni ste na povećanje isparavanja na veoma malom delu tela.

Tokom ekstremnog toplotnog talasa, to može biti veliki problem. "Kada temperatura dostigne oko 35 °C, jedini pravi način da se telo ohladi jeste znojenje“, kaže Tipton.

"To je zato što isparavanje znoja zapravo ne zavisi od temperature – sve je u razlici pritiska vodene pare između vazduha i kože. Ventilator tu pomaže.“

Kada je moguće, razmislite o korišćenju neelektričnog ručnog ventilatora da biste stvorili osvežavajući povetarac ili promovisali prirodni protok vazduha otvaranjem više prozora. "Oslanjanje isključivo na klimatizaciju neće mnogo pomoći u ublažavanju klimatskih promena – to je zapravo ogroman deo problema!“, zaključio je profesor Tipton.

(Sensa)

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas