Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЧУДНЕ НАВИКЕ КОЈЕ ВАМ МОГУ ПОБОЉШАТИ ЖИВОТ: Наука је доказала зашто вода и жвака могу да вас усреће

Понекад треба покушати нешто ново и другачије, мале промене доводе до великих резултата, а ово је 5 најчуднијих навика ће вам побољшати живот.

1729718377_shutterstock_2080902166.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Савремени темпо живота и стрес стално нас терају да тражимо начине за побољшање продуктивности, побољшање здравља и расположења. Често се окрећемо провереним методама – правилној исхрани, редовном вежбању и медитацији.

Али шта ако постоје необичне, чак и чудне методе које могу бити једнако ефикасне?

Ово је 5 необичних навика које на први поглед могу изгледати чудно, али је њихову ефикасност доказала наука. То су једноставне радње које вам могу помоћи да постанете продуктивнији, фокусиранији и срећнији.

Зашто их не испробати?

1. Разговор са собом наглас - побољшава концентрацију и управљање стресом
Да ли сте се икада ухватили како разговарате сами са собом? Већина људи се због тога стиди или мисли да изгледа чудно. Међутим, психолози кажу да изговарање својих мисли наглас може бити моћно средство за повећање концентрације и контролу емоција. Истраживања показују да ова врста разговора са самим собом може помоћи да организујете своје мисли, смањите анксиозност и убрзате решавање проблема.

Зашто ово функционише? Када говорите своје мисли, то помаже да се активирају различити делови мозга. На пример, понављање задатака или радњи наглас ствара "вербалне маркере“ који повећавају вашу способност да задржите пажњу. Мозак почиње да обрађује информације не само визуелно или на нивоу рефлексије, већ и путем слуха. То вам помаже да се носите са више задатака и сложеним пројектима. Ова навика помаже у борби против негативних мисли и смањењу нивоа стреса.

2. Хладан туш - подстиче енергију и дух
Тешко је замислити нешто непријатније од хладног туша рано ујутру. Али ова нелагодност се исплати вишеструко. Урањање у хладну воду не само да окрепљује, већ има и многе друге благотворне ефекте за тело и психу. Истраживања показују да редовно туширање хладном водом помаже у ослобађању ендорфина, хормона доброг осећања. Побољшава ваше расположење и помаже да се носите са депресијом. Поред тога, хладан туш повећава циркулацију крви, побољшава стање коже и јача имунски систем.

Хладан туш даје осећај снаге и енергије. Хладна вода стимулише нервни систем, то вам помаже да се пробудите и осетите налет енергије који ће трајати током дана.
Почните постепено: завршите хладном водом уобичајено топло туширање, постепено повећавајући време и снижавајући температуру.

3. Спавање без јастука - здрав сан и правилно држање
Иако се чини да је јастук суштински део здравог сна, многи стручњаци за спавање кажу да спавање без јастука може имати више користи. Без јастука, ваша глава и врат заузимају природнији положај, што позитивно утиче на ваше држање и смањује ризик од болова у врату и леђима.

Када спавате без јастука, ваша кичма је у неутралном положају, што помаже да опустите мишиће врата и леђа. То је посебно важно за оне који пате од хроничних болова у врату и доњем делу леђа. Без јастука је лакше постићи дубоке фазе сна, што помаже телу да се опорави.

Међутим, важно је напоменути да неће сви људи имати користи од спавања без јастука. Ако осећате нелагодност, покушајте да користите тањи јастук или јастук испод врата. Покушајте да експериментишете: почните са кратким периодима спавања без јастука, постепено ће се тело прилагодити и моћи ћете да пређете на пун сан без јастука.

4. Жвакаћа гума - фокусира вашу пажњу и побољшава когнитивне способности
Испоставило се да једноставан чин жвакаће гуме може повећати концентрацију и побољшати когнитивне способности. Неколико студија показало је да људи који жваћу жваку док обављају задатке имају боље резултате на тестовима пажње и памћења. Осим тога, помаже у смањењу нивоа стреса.

Жвакање активира различите области мозга, укључујући оне одговорне за пажњу и памћење. Процес жвакања стимулише циркулацију крви у мозгу, повећавајући његову активност. Поред тога, помаже да останете смирени у стресним ситуацијама.

Жвака ће бити посебно корисна када се припремате за испите, тешке радне задатке или важне преговоре. Али не би требало да га претерујете: пречесто жвакање може негативно утицати на здравље ваших зуба.

5. Дневник захвалности - једноставан пут до среће и мира
Један од најприступачнијих и најмоћнијих алата за побољшање расположења и смањење стреса јесте вођење дневника захвалности. То је једноставна пракса која нам помаже да се фокусирамо на позитивне ствари у животу и смањимо анксиозност.

Када запишете ствари на којима сте захвални, ваш мозак почиње да се фокусира на позитивно. То помаже да се промени перцепција околне стварности, чинећи је мање стресном. Истраживања показују да се људи који редовно записују своју захвалност осећају срећније, смиреније и задовољније својим животом.

Сваке вечери пре него што одете у кревет, запишите најмање три ствари на којима сте тог дана захвални. То могу бити најједноставније ствари: топла вечера, осмех странца, пријатан разговор. Ова пракса ће вам помоћи да боље заспите и пробудите се у добром расположењу.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas