Вера Хрусталева не болује ни од чега, не троши новац на апотеку и не жали се ни на какве болове.
Она има 70 година и време проводи у башти у којој за себе и друге гаји биљке. Вера је доктор и фитотерапеут. За властито здравље прво занимање јој, како каже, није било много од користи, па га је допунила овим другим.
Уз то, она бесплатно подучава људе како да искористе траве које имају у свом комшилуку.
Прочитајте још: 12 рецепата за чистија плућа: Липа и овас учиниће чудо
Пиревина је лековит коров
Једна од њених омиљених биљака је пир или пиревина. То је трава која наше крвне судове освежи и очисти од масноћа ефикасније од било које друге.
- Пир је вишегодишња биљка која расте у баштама и загорчава живот другим биљкама. Веома је отпорна и прилагодљива - каже Вера.
Пиревину Вера гаји у једном делу баште и чува за зиму.
Пир је коров, али лековит. Ову зелену биљку Вера гаји у издвојеном делу баште и с времена на време је исече, осуши и оставља за зиму, или је кува свежу, припремајући изузетно здрав напитак.
Прочитајте још: Чаша ЈЕЧМЕНЕ ВОДЕ је боља од шаке лекова: Регулише холестерол, чува срце и убрзава метаболизам
Пир чисти крв
- Пир је првенствено добар за чишћење крви - тврди Вера Хрусталева- - Из ње отклања отрове који круже.
Али, пиревина ће благотворно утицати и на панкреас, јетру, жуч, желудац и црева, дакле на скоро све унутрашње органе. Такође ће у потпуности очистити лимфу, као и мокраћни систем од песка и каменчића.
Прочитајте још: Стижу КАЈСИЈЕ: Поједите само ДВЕ воћке дневно, и учинићете ЧУДО за свој организам
За чај се користи корен пиревине
За припрему лековитих чајева користе се трава и корен пиревине. Трава се бере током лета, сече на ситније делове и оставља на хладном и прозрачном месту да се осуши.
Трава се бере лети, сече и чува на хладном месту.
Ако је неопходно, користи се и свежа, што је можда и боље, јер ће онога ко је конзумира обогатити хлорофилом.
- Чај је пријатног укуса, очистиће крв и лимфу, избациће песак и соли из мокраћних канала и бубрега, па ће особа уживати не само у његовој ароми, већ и у олакшању које ова биљка доноси - каже Вера Хрусталева.
Прочитајте још: Чаша топле слане воде ПОДМЛАЂУЈЕ, пролепшава и лечи 7 болести. Ево КАКО се СПРЕМА
Пиревина се бере од априла до октобра
Будући да пиревина расте и цвета од априла до октобра, у том периоду се бере и припрема за зиму. У октобру се вади корен који је подједнако лековит као и стабљика.
Беру се већи комади корена, перу, секу ножем и суше.
Приликом вађења корена, бирају се већи комади који се брижљиво оперу, исеку ножем или маказама на што ситније делове и оставе да се суше. Овако припремљен корен пиревине чува се у добро затвореној тегли.
Пиревина се пије месец дана
Без обзира на то да ли се пије чај од траве или корена, пожељно је да се користи месец дана, мада ће организам бити захвалан ако му приуштите макар две недеље свакодневне дозе овог изузетног чаја. У сваком случају, Вера Хрусталова подсећа:
Прочитајте још: Чај од ЉУБИЧИЦА: Умирује грло и осип на кожи
- Запамтите да је здравље свуда око вас, само је питање желите ли да га узмете. Верујте и не будите лењи, па ћете доживети дубоку старост здрави и без болова.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ