Научници су открили нове добробити овог мечног производа. Погледајте зашто нам је јогурт толико важан у исхрани!
Многи људи конзумирају јогурт јер су свесни његових добробити због калцијума, пробиотика и беланчевина, али и због врло лаке употребе.
Једна од сталних забринутости око млечног јогурта је да се, као и за неке друге производе од млека, сматрало да изазивају упале у телу, што може довести до неких инфекција, болести и поремећаја.
Прочитајте још: Шампињони су најбољи другови човека који држи ДИЈЕТУ
Сада је израелска студија открила да пробиотици у производима од јогурта заправо могу смањити упалу и ојачати имунолошки систем, пише Еат Тхис.
За људе који јогурт сматрају здравом, поузданом прехрамбеном намирницом, сада постоје одлилчне вести. Наиме, двоје истраживача који су спровели универзитетску студију у Израелу открили су да молекуле из пробиотика у кефиру (течни напитак који је врло сличан јогурту) значајно смањују ниво заражености агенса који узрокује колеру.
У накнадној студији, научници су открили да су исти молекули деловали и као противупална сила против неких модела вирусних болести.
Прочитајте још: Руси "одлепили" за гардеробом од КОПРИВЕ И КОНОПЉЕ: Тканине спречавају РАК КОЖЕ, а верује се да постоје и друга лековита својства
- Наше истраживање први пут осветљава механизам помоћу ког ферментисани млеком пробиотици могу заштитити од патогених инфекција и помоћи имуном систему - рекао је професор Раз Јелинек, потпредседник за истраживање и развој на Универзитету Бен Гурион на Негеву.
Ово ће вероватно довести до нових истраживања због већег разумевања, али у међувремену, налази ове студије могли би бити још један разлог више због ког ћете конзумирати јогурт.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ