Naučnici su otkrili nove dobrobiti ovog mečnog proizvoda. Pogledajte zašto nam je jogurt toliko važan u ishrani!
Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svesni njegovih dobrobiti zbog kalcijuma, probiotika i belančevina, ali i zbog vrlo lake upotrebe.
Jedna od stalnih zabrinutosti oko mlečnog jogurta je da se, kao i za neke druge proizvode od mleka, smatralo da izazivaju upale u telu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.
Pročitajte još: Šampinjoni su najbolji drugovi čoveka koji drži DIJETU
Sada je izraelska studija otkrila da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu smanjiti upalu i ojačati imunološki sistem, piše Eat This.
Za ljude koji jogurt smatraju zdravom, pouzdanom prehrambenom namirnicom, sada postoje odlilčne vesti. Naime, dvoje istraživača koji su sproveli univerzitetsku studiju u Izraelu otkrili su da molekule iz probiotika u kefiru (tečni napitak koji je vrlo sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti agensa koji uzrokuje koleru.
U naknadnoj studiji, naučnici su otkrili da su isti molekuli delovali i kao protivupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti.
Pročitajte još: Rusi "odlepili" za garderobom od KOPRIVE I KONOPLJE: Tkanine sprečavaju RAK KOŽE, a veruje se da postoje i druga lekovita svojstva
- Naše istraživanje prvi put osvetljava mehanizam pomoću kog fermentisani mlekom probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunom sistemu - rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu Ben Gurion na Negevu.
Ovo će verovatno dovesti do novih istraživanja zbog većeg razumevanja, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi biti još jedan razlog više zbog kog ćete konzumirati jogurt.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU