Иако већина људи о влашцу мисли као о једноставном украсу за печени кромпир, јелима од јаја и салате, постоји још много потенцијалних предности и употребе овог свестраног поврћа
Као и друго поврће у истој породици, оно је препуно важних хранљивих материја и једињења која поспешују здравље, штите од хроничних болести, јачају имунитет и још много тога.
Шта је влашац?
Вишегодишња биљка која је повезана са луком и има танке листове који се користе као зачин. Влашац, такође познат као лук влашац, је јестива врста биљке која припада роду Аллиум . Празилук , љутика , бели лук и влашац су такође блиско повезани и деле сличан скуп хранљивих материја и здравствених предности.
Прочитајте још: ГЕРАНИЈУМ ЗА КОЖУ, КОСУ И ЗДРАВЉЕ: Магична биљка која у Србији расте као коров
Ова ароматична биљка постоји најмање 5.000 година и узгаја се од средњег века. Расту у великим гроздовима налик трави и имају дугачке, танке листове са љубичастим цветовима, али не садрже исту подземну луковицу као друге врсте лука.
Имајте на уму да постоји неколико других биљака које изгледају слично, али заправо припадају различитим врстама биљака и имају мале разлике у погледу укуса и здравствених користи. Кинески влашац, на пример, одликује се јединственим укусом белог лука и присуством мирисних белих цветова и равних листова.
Главна разлика између влашца и младог лука је у њиховим укусима. Млади лук има јак, бибер укус док је влашац блажи.
Иако се обично конзумира у малим количинама, свеж влашац и даље има велику важност када је у питању исхрана. Када се комбинује са разним другим здравим намирницама, чак и само једна супена кашика може вам помоћи да повећате унос витамина К, витамина Ц и витамина А како бисте задовољили своје дневне потребе за хранљивим материјама.
Здравствене предности
1. Повећајте снагу костију
Једна од највећих предности власца долази од садржаја витамина К. Осим што игра централну улогу у згрушавању крви, витамин К је такође важан за одржавање здравих и јаких костију. Због свог учешћа у метаболизму костију, неке студије показују да витамин К може побољшати минералну густину костију и смањити ризик од прелома.
Фото: Пиксабеј
За најбоље резултате, обавезно упарите влашац са другом храном са витамином К. Лиснато поврће, млади лук, прокулице, купус, броколи и краставци су одлични извори витамина К за изградњу костију.
2. Смањите упалу
Иако је акутна упала нормалан део имунолошког одговора, дуготрајно одржавање високог нивоа упале може бити невероватно штетно за ваше здравље. Не само да је власац одличан извор антиоксиданата који уклањају упале, већ је богат и другим једињењима која такође могу помоћи у смањењу упале.
Обећавајућа истраживања сугеришу да би влашац могао помоћи у превенцији хроничних стања, као што су болести срца и дијабетес
Једна ин витро студија спроведена у Румунији је заправо открила да листови биљке влашац помажу у смањењу оксидативног стреса и такође показују снажна антиинфламаторна својства, што га чини и антиинфламаторном и антиоксидативном храном .
3. Помоћ у превенцији болести
Обећавајућа истраживања сугеришу да би влашац могао помоћи у превенцији хроничних стања, као што су болести срца и дијабетес. Према прегледу објављеном у Комплементарној и алтернативној медицини заснованој на доказима, биљке из рода Аллиум су богате „органосумпорним једињењима, кверцетином , флавоноидима, сапонинима и другим, који имају антиканцерогене, превентивне кардиоваскуларне и срчане болести, против упале, против гојазности, антидијабетес, антиоксиданси, антимикробна активност, неуропротективна и имунолошка дејства.”
Прочитајте још: Шта је МОЖДАНА МАГЛА и како да откријете да ли је имате? Постоји неколико кључних симптома
Такође садрже добру количину витамина Ц, важног витамина растворљивог у води, који је и снажан антиоксиданс. Истраживања показују да витамин Ц штити имуни систем, помаже у борби против инфекција и има терапеутски ефекат против многих болести и поремећаја. Иако влашац сам по себи вероватно неће испунити ваше дневне потребе за витамином Ц, може се комбиновати са разним другим воћем и поврћем како бисте повећали унос овог есенцијалног микронутријента .
4. Добар извор холина
Влашац је одличан извор холина, важне хранљиве материје које многи од нас не добијају довољно. Холин је укључен у синтезу неуротрансмитера, ћелијску структуру, метаболизам и још много тога. Такође се сматра да игра директну улогу у здрављу јетре, функцији мозга и развоју фетуса. Због тога је апсолутно неопходно осигурати да уносите довољно у свакодневној исхрани.
Други добри извори холина су јаја, дивљи лосос, киноа, пилетина, карфиол и пшеничне клице.
Рецепт за влашац у маслиновом уљу
- 1 л гушћег јогурта
- прстохват соли
- ситно сецкан влашац
- око 2 дл маслиновог уља
Јогурт благо посолите па га пребаците у гушћу газу коју сте поставили на цедиљку изнад неке канте или велике посуде. Увежите крајеве газе и оставите јогурт тако да виси и слободно капље 24 до 48 сата. Након тог времена од јогурта ћете добити благ крем сир који је познат под називом лабнех.
Кашичицом узимајте комадиће лабнеха величине ораха и уваљајте их у ситно сецкан влашац. Уваљане куглице ређајте на тањир и ставите у фрижидер на око пола сата.
У чисту теглу од око 500 мл сипајте мало маслиновог уља. Ставите куглицу лабнеха уваљану у влашац па доспите мало уља. Пажљиво ставите следећу куглицу (да се не слепе) и долијте уља. Ређајте тако док не потрошите све куглице. Пазите да на крају куглице не вире из уља.
Затворите теглу и оставите два дана у фрижидеру. Извадите теглу око 1х пре служења на собну температуру да се уље врати у течно стање. Мажите на свеж домаћи хлеб
БОНУС ВИДЕО: