У рано пролеће, сремуш је свуда. Износе га и људи на градске пијаце, а његова лековита својства и невероватан укус су ненадмашни
Народни травар, Момчило Антонијевић, открива како се користи и за шта се употребљава сремуш који се у народу назива и дивљи бели лук или медвеђи лук.
После зимског периода, када смо јели јако много масне хране, која не делује добро на наш кардиоваскуларни систем, сремуш се појављује буквално као спаситељ, који ће да очисти наше крвне судове и помогне нашем срцу да нормално ради, објашњава Антонијевић.
Уколико имате системску кандидијазу, иделано би било да користите сремуш, пошто он садржи и пребиотике
"Да бисмо постигли потпун ефекат и очистили организам, потребно је да сремуш једемо сваки дан, у континуитету две недеље", наглашава народни травар. Сремуш може да се користи само као свеж. Не може да се суши, нити конзервира на било који начин (тако губи сва лековита својства), осим да се направи тинктура. Такође, било би добро сремуш што мање сецкати.
Делује и на бактерије и на гљивице
Сремуш, као и његов питоми рођак, бели лук, садржи сумпорна једињења која делују антибактеријски.
Прочитајте још: 5 биљака које важе за ПРИРОДНЕ АНТИДЕПРЕСИВЕ: Подижу расположење и терају стрес
"Уколико имате системску кандидијазу, иделано би било да користите сремуш, пошто он садржи и пребиотике, једињења која су заправо храна за корисне бактерије у нашем организму, како бисмо победили гљивичну инфекцију која се појавила у нашем телу", додаје Антонијевић.
Фото: Пиксабеј
Како се припрема
Сремуш може да се пржи са јајима, може да се додаје у проју са сиром, може да се меси хлеб са сремушом, али генерално, уколико га користимо да очистимо кардиоваскуларни систем, најбоље је да буде свеж.
Салата од сремуша
Момчило Антонијевић препоручује и занимљив рецепт за припрему салате од сремуша. Потребно је исецкати једну везу сремуша на крупније комаде. Од зачина ставити само мало соли и кисело млеко, по могућству овчије. Уместо уља, додати мешавину млевених семенки – рецимо сирову бундевину голицу и сунцокрет.
Прочитајте још: Колико воде треба пити у зависности од тежине? Израчунајте уз једноставну формулу
Капи од сремуша
Сто грама што свежијих листова сремуша, доборо опрати, исецкати и ставити у чисту теглу, па прелити са 300 милилитара 70% алкохола. Теглу добро затворити, промућкати и оставити на тамном и хладном месту две недеље, уз чешће мућкање. Након две недеље течност процедити, оставити да се избистри, па пажљиво одлити од евентуалног талога. Сипати у чисте стаклене бочице и чувати на тамном месту. Пије се три пута на дан по 15 капи размућених у млаком чају од ланеног семена.
БОНУС ВИДЕО: