Чувени травар Антонијевић тврди да је ова биљка најбољи чистач организма од отрова
![1679048775_shutterstock_2142163601-sremus-.jpg](/cache/images/6/d/a/0/8/6da0857144902183c052c19c8426c77c16b07d93.jpg)
Сремуш има многа лековите својства и популарна је намирница у хомеопатији. Често се користи за лечење високог крвног притиска и проблема са варењем.
Рано пролеће је време када се у шумама, али и на градским пијацама може пронаћи сремуш, невероватно лековита и веома укусна биљка. Како се сремуш правилно користи, и како може да нам поправи здравље, говорио је у емисији на РТС-у Момчило Антонијевић, народни травар.
Сремуш се у народу назива још и дивљи бели лук или медвеђи лук, јер по народном веровању ово је прва ствар коју медвед поједе, кад се пробуди после дугог зимског сна. Ово је још један доказ да животиње инстинктивно знају шта је добро за њихово здравље, јер је сремуш идеално средство за чишћење организма, од токсина накупљених током зимских месеци.
Иначе, сремуш је једна од десетак биљака које су према наредби Министарства заштите животне средине (објављеној у Службеном гласнику), ове године забрањене за скупљање и брање, на територији читаве Србије, јер спадају у заштићене врсте дивље флоре и фауне. Конкретно дивљи лук не сме да се бере у Срему.
Сремуш је фантастичан биљни лек, за бактеријске и за вирусне инфекције. То је природни антибиотик, који кад се користи у свежем стању ефикасно уништава бактерије, гљивице и вирусе. Лист сремуша најбоље је употребљавати у свежем стању као салату.
Поред снажног антисептичног и антимикробног дејства, дивљи бели лук разређује крв, снижава ниво холестерола и спушта повишен притисак. Посебно се препоручује срчаним болесницима и онима који имају закрчене крвне судове.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ